Jaki Linux na stary komputer

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
grum

Post autor: grum »

Ja mam serwer o podobnych parametrach i stoi na Gentoo, ale każda dystrybucja w trybie tekstowym Ci pójdzie, ja osobiście polecam dystrybucje oparte o Debiana lub Debiana. Na serwerze mam Gentoo ze względu, że większość kolegów będących użytkownikami tego serwera preferuje tą dystrybucję.
Generalnie przy wyborze dystrybucji trzeba się kierować wsparciem technicznym, dostępnością skompilowanych pakietów (ze względu na lenistwo)
Jeśli chcesz okienka, to dowolna dystrybucja w minimalnej konfiguracji z lekkim managerem okienek powinna ruszyć (np. Fluxbox)
igor_x

Post autor: igor_x »

Kilka lat temu miałem podobny sprzęt. Był to pentium 2 350MHz.
Zainstalowałem Ubuntu Server + Gnome Core. System potrzebował minimum 192 MB pamięci operacyjnej.
Przy mniejszej ilości były problemy z płynnością działania przeglądarki i całego środowiska graficznego.
mariuch

Post autor: mariuch »

Mepis Antix
zbig

Post autor: zbig »

Witam
w jednym z postów na tym forum zaproponowano na starsze maszyny DeLi Linux. Powinien spełnić wymagania twojego komputera (minium: procesor 486, RAM 48MB - po aktualizacji jądra).

¯yczę miłego testowania
ps.
patrząc na opis wersji 0.8 jest całkiem nieźle
- obsługa UTF-8
- obsługa GTK2
- pacman do obsługi pakietów (wzięty z Arch Linuksa)
- abiword
- gnumeric
- jądro linux-2.4.37.5 (po aktualizacji)
Psychodelica

Post autor: Psychodelica »

Krótko mówiąc - każdy.
Polecam Debian i Blackboksa.
dominbik

Post autor: dominbik »

Witam.
Podłącze się pod ten temat żeby nie robić bałaganu. Którą wersję Debiana (Lenny, Etch itd.) wybrać aby z np. LXDE było jak najszybciej i najstabilniej ale zarazem funkcjonalnie i w miarę nowocześnie, komputer laptop zastosowania domowe.
PII 333MHz, 128MB RAM, 4MB grafika, karta sieciowa pcmcia

Nie wiem, czy Debian się bardzo zmienił ale żeby też w miarę było wsparcie na forach.
A i czy to środowisko nie będzie za ociężałe dla niego?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
goofy

Post autor: goofy »

Ja zaczalbym instalacje od Lenny netinst. Co do wsparcia na forach, to mysle ze mozesz byc spokojny. Zapoznaj sie tez z ponizszym watkiem:

http://debian.linux.pl/threads/16704-St ... nfiguracja
ODPOWIEDZ