Podzia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Robert_88

Post autor: Robert_88 »

Witam.
Dopadła mnie pewna sytuacja, mianowicie za jakiś rok będę chciał założyć firmę dostępem do internetu, z telefonia VoIP i telewizją.
Chciałbym się dowiedzieć między innymi jakiego mam wybrać dostawcę internetu, który będzie zaopatrywał w sieć całe przedsięwzięcie, jaki system pod serwery i jakie przełączniki i jakie typ kabla wybrać.

I teraz tak:
  • Czy macie jakieś swoje doświadczenia i opinie dotyczące Netia S.A?
  • Ma to być kilka podsieci z możliwością rozbudowania maksymalnie do 1000 hostów. Jaką klasę adresową najlepiej wybrać?
  • Zakładając, że mam ponad 1000 hostów, jakiej przepustowości łącza wykupić, przy minimalnym transferze 512Kb na klienta (10Gb/s i czy to wystarczy)?
  • Co do podziału łącza jeszcze takie małe pytanie, czy wykupić jedno duże, czy kilka małych o łącznej przepustowości 10GB/s - oczywiście łącze synchronicze.
  • Czy podział na VLAN-y, które będą obsługiwane przez osobne serwerze z DHCP będzie dobrym rozwiązaniem?
  • Jaki system na serwerach? Czy wybrać Linuksa czy coś z półki Windows serwer?
To mianowicie infrastruktury sieciowej, teraz kilka pytań dotyczącej telefonii VoIP:
  • Jaki serwer wybrać? Asterisk czy Trixbox? Oczywiście VoIP-y będą na osobnym serwerze.
  • Jakie bramki wybrać dla klientów?
A teraz kilka pytań co do telewizji:
  • Oczywiście mam zamiar dostarczać telewizje analogowo jak i cyfrowo. Więc moje pytanie brzmi jakiego dostawce tych usług byście wybrali? Kogoś znanego np. Cyfra+ lub N-ke lub innego operatora?
Jak mielibyście jeszcze jakieś uwagi na co zwrócić uwagę i czego dopilnować przy takim przedsięwzięciu będę wdzięczny.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

Robert_88 pisze:* Czy macie jakieś swoje doświadczenia i opinie dotyczące Netia S.A?
Tak, i raczej negatywne. Dużo lepiej za to wypada w moim odczuciu TP S.A. i GTS.
* Ma to być kilka podsieci z możliwością rozbudowania maksymalnie do 1000 hostów .Jaką klasę adresową najlepiej wybrać?
LINK
Robert_88 pisze:* Co do podziału łacza jesszcze takie male pytanie.Czy wykupić jedno duze czy kilka małych o łacznej przepustowosci 10GB/s oczywiscie łacze synchornicze.
Kilka, koniecznie od różnych operatorów.
Robert_88 pisze:* Czy podział na VLAN-y które będą obsługiwane przez osobne serwere z DHCP będzi dobrym rozwiązaniem?
Tak. Choć z tymi osobnymi serwerami DHCP to bym się zastanowił, czy to konieczne.
* Jaki system na serwerach?Czy wybrać linux-a czy coś z półki Windows Server?
Debian jest dobry do wszystkiego :->
Robert_88 pisze:*Jaki serwer wybrać? Asterisk czy Trixbox?Oczywiście VoIP-y będą na osobnym serwerze.
Doświadczenia miałem tylko z Asteriskiem, więc tylko o nim mogę się wypowiedzieć. A co Cię konkretnie interesuje?
Robert_88

Chodzi mi o to, który jest lepszy stabilniejszy, i który jest wydajniejszy.
PrEZeS
Beginner

Post autor: PrEZeS »

Na 1000 użytkowników nie potrzeba ci aż 10Gb/s. Zresztą nikt ci pewnie tak dużego łącza nie sprzeda. Wydaje mi się że przy pakietach 1mb. 150mbitów powinno wystarczyć w zupełności. Przy tak dużych wolumenach zakłada się generalnie overbooking 1:10 a tutaj będzie jeszcze mniejszy.

I nie musisz brać łącza od kilku operatorów, oczywiście dobrze by było gdybyś miał powiedzmy zestaw. TKT + GTS + Crowley. Ale to wymaga odpalenia własnego AS i procesu BGP na routerze do internetu. A to zwiększa koszty (łącza z opcją BGP są droższe)
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

PrEZeS pisze:Na 1000 użytkowników nie potrzeba ci aż 10Gb/s.
Robert_88 pisał nie tylko o samym dostępie do internetu:
Robert_88 pisze:dostępem do internetu, z telefonia VoIP i telewizją.
Nie wiem jakie są tu przeliczniki, ale na pewno nie da się tego określić na oko, więc powinno, to stwierdzenie raczej nie na miejscu.
PrEZeS pisze:Zresztą nikt ci pewnie tak dużego łącza nie sprzeda.
Mógłbyś się zdziwić :->
PrEZeS pisze:Ale to wymaga odpalenia własnego AS i procesu BGP na routerze do internetu.
Dla kogoś siedzącego w temacie, nie jest to jakaś arcytrudna sprawa.
PrEZeS pisze:A to zwiększa koszty (łącza z opcją BGP są droższe)
Nikt nie powiedział że ma to być tanie. Profesjonalne rozwiązania mają to do siebie, że są zazwyczaj dużo droższe od tych dla zwykłych użytkowników. Z resztą nie trzeba przecież kupować wszystkiego od razu. Zawsze można powoli, mniejszymi krokami rozszerzać infrastrukturę.

Robert_88, wracając do tematu asteriska - jak pisałem, nie miałem doświadczeń z Trixboksem. Natomiast z tego co wiem, jest to rozwiązanie oparte na asterisku, więc możliwości powinny być podobne. Z tym że jest to rozwiązanie bardziej kompleksowe - serwer VoIP, narzędzia administracyjne, możliwość konfiguracji przez przeglądarkę internetową itp. W przypadku asteriska, pewnie będziesz musiał sam doinstalować i skonfigurować dodatkowe funkcjonalności.
Robert_88

Dokładnie.
Kto powiedział że ma być to tanie i amatorskie?
Koszty swoją drogą ale ma być profesjonalizm a nie jakaś amatorska robota jak w niektórych firmach.
Będę musiał zobaczyć jeden i drugi serwer na VoIP.
PrEZeS
Beginner

Post autor: PrEZeS »

Z tego co ja wiem to przy IpTV strumień z kanałami telewizyjnymi jest operatorowi dostarczany inaczej niż internet. To działa zupełnie osobno. Zresztą najlepiej w tej sprawie kontaktować się z Wojtkiem Apelem z 3s.pl. To są specjaliści od triple play. http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=1 ... light=iptv
A mimo wszystkiego 10gbitów to duża przesada. Licząc nawet po 3mbity na jeden kanał TV, to na 50 potrzeba 150mbitów
Robert_88

Chyba im więcej transferu tym lepiej.
£ącze da się podzielić, połowa na sieć połowa na telewizję.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Lepiej jest zainwestować w stację czołową z antenami i samemu wpuszczać w ruch TV via multicast.
Robert_88

Moim zdaniem będzie lepiej wziąć TV od firmy STG i puścić ją przez światłowody niż bawić się z antenami.
Trzeba wziąć pod uwagę, że nie każdy klient będzie chciał zamontować antenę do odbioru na swoim domu lub balkonie.
ODPOWIEDZ