Dopadła mnie pewna sytuacja, mianowicie za jakiś rok będę chciał założyć firmę dostępem do internetu, z telefonia VoIP i telewizją.
Chciałbym się dowiedzieć między innymi jakiego mam wybrać dostawcę internetu, który będzie zaopatrywał w sieć całe przedsięwzięcie, jaki system pod serwery i jakie przełączniki i jakie typ kabla wybrać.
I teraz tak:
- Czy macie jakieś swoje doświadczenia i opinie dotyczące Netia S.A?
- Ma to być kilka podsieci z możliwością rozbudowania maksymalnie do 1000 hostów. Jaką klasę adresową najlepiej wybrać?
- Zakładając, że mam ponad 1000 hostów, jakiej przepustowości łącza wykupić, przy minimalnym transferze 512Kb na klienta (10Gb/s i czy to wystarczy)?
- Co do podziału łącza jeszcze takie małe pytanie, czy wykupić jedno duże, czy kilka małych o łącznej przepustowości 10GB/s - oczywiście łącze synchronicze.
- Czy podział na VLAN-y, które będą obsługiwane przez osobne serwerze z DHCP będzie dobrym rozwiązaniem?
- Jaki system na serwerach? Czy wybrać Linuksa czy coś z półki Windows serwer?
- Jaki serwer wybrać? Asterisk czy Trixbox? Oczywiście VoIP-y będą na osobnym serwerze.
- Jakie bramki wybrać dla klientów?
- Oczywiście mam zamiar dostarczać telewizje analogowo jak i cyfrowo. Więc moje pytanie brzmi jakiego dostawce tych usług byście wybrali? Kogoś znanego np. Cyfra+ lub N-ke lub innego operatora?
Pozdrawiam.