Do czego używacie swoich domowych serwerów?
Do czego uŻywacie swoich domowych serwerów?
Witam.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu laptopa, ale wtedy bezużyteczny stanie się ,,blaszak'', z którego aktualnie korzystam (procesor E2160 + 2GB RAM + 250GB dysk, o 19' monitorze nie wspomnę. Pomyślałem sobie, że kupię ruter i z tego ,,blaszaka'' zrobię serwer, ale... Co on ma robić? Stąd do Was pytanie, do czego używacie swoich domowych serwerów? A jeśli ktoś przy okazji poda z jakich programów korzysta, to będę w siódmym niebie.
Pozdrawiam Ram
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu laptopa, ale wtedy bezużyteczny stanie się ,,blaszak'', z którego aktualnie korzystam (procesor E2160 + 2GB RAM + 250GB dysk, o 19' monitorze nie wspomnę. Pomyślałem sobie, że kupię ruter i z tego ,,blaszaka'' zrobię serwer, ale... Co on ma robić? Stąd do Was pytanie, do czego używacie swoich domowych serwerów? A jeśli ktoś przy okazji poda z jakich programów korzysta, to będę w siódmym niebie.
Pozdrawiam Ram
Serwer może ci służyć do udostępniania plików. Jeżeli masz stałe ip. będziesz mógł postawić sobie stronę i pokazać ją innym w sieci pod tym samym adresem itp.
Poczytaj o zastosowaniach serwerów.
¯eby mieć taki serwer musisz zainstalować np. apache.
Jeżeli masz zamiar pisać strony np. w php to zainstaluj php i mysql.
Swój serwer apache mam tylko po to żeby pisać sobie strony pokazać komuś pliki czy udostępnić na czas włączenia u mnie komputera pliki. Tyle, że mam zmienne ip. więc za każdym razem muszę podawać swoje ip takiej osobie.
Swój serwer apache mam tylko po to żeby pisać sobie strony pokazać komuś pliki czy udostępnić na czas włączenia u mnie komputera pliki. Tyle, że mam zmienne ip. więc za każdym razem muszę podawać swoje ip takiej osobie.
Wiem do czego z reguły służą zainstalowane programy (aplikacje), ale bardziej interesuje mnie wykorzystanie serwera w domowych sieciach (np. nie ściągam torrentów i nie tworzę stron www), ale myślałem o sieciowym dysku, bramie internetowej, magazynie na kopie zapasowe, itp.).
Chodzi mi o podpowiedzi, jak można wykorzystać taki komputer fizycznie do zastosowań, na które bym nie wpadł ale też na takie również na, które jestem ,,za głupi''?
Chodzi mi o podpowiedzi, jak można wykorzystać taki komputer fizycznie do zastosowań, na które bym nie wpadł ale też na takie również na, które jestem ,,za głupi''?
A o dynDns to kolega nie słyszał?istrd pisze:Tyle, że mam zmienne ip. więc za każdym razem muszę podawać swoje ip takiej osobie.
Jak nie wiesz do czego ci on to znaczy ze nie jest ci potrzebny. Tylko prąd zmarnujesz.Ram pisze:Pomyślałem sobie, że kupię ruter i z tego ,,blaszaka'' zrobię serwer, ale... Co on ma robić?
giaur napisał/a:
Względy praktyczne są niewątpliwie ważne, ale pozostaje np. kwestia poznawcza, bardzo dobrze można się czegoś nauczyć stawiając sobie jakieś cele i rozwiązując po drodze napotkane problemy. To tylko ewentualny domowy serwer, ale może dać dużo radości z samego faktu jego uruchomienia, o potencjalnym poszerzeniu wiedzy nie wspominając ;-) .Jak nie wiesz do czego ci on to znaczy ze nie jest ci potrzebny. Tylko prąd zmarnujesz.
U mnie serwer robi rolę media/serwera plików.
Komputer jest podłączony do tv i wzmacniacza
Programy:
No i oczywiście prawie wszystko przez ssh.
Prawie dlatego bo dostęp mam również przez vinagre, a sterowanie xbmc odbywa się za pomocą przeglądarki (świetna sprawa).
Komputer jest podłączony do tv i wzmacniacza
Programy:
- xbmc - media center
moc - muzyka z konsoli (niewiarygodnie wygodna sprawa jak z laptopa uruchamiasz muzykę przez wzmaka)
rtorrent - pobieranie plików
samba - udostępnienie dla rodziny
ekg - czasem jest potrzeba z kimś porozmawiać z komputera gdzie się nie ma praw admina albo nie chce się nic instalować
qnapi - do ściągania napisów w filmach
mybashburn - wypalanie płyt (nie mam cd w laptopie)
tftpd + dhc3-server = pxeboot serwer - instalacje systemów przez sieć (na razie tylko Linuksy, ale walczę żeby zmusić Windowsa do instalacji z sieci).
No i oczywiście prawie wszystko przez ssh.
Prawie dlatego bo dostęp mam również przez vinagre, a sterowanie xbmc odbywa się za pomocą przeglądarki (świetna sprawa).
- LordRuthwen
- Moderator
Nie prawda, możesz ale nie musisz - wystarczy użyć No-ip.com lub podobnego serwisuistrd pisze:Serwer może ci służyć do udostępniania plików. Jeżeli masz stałe ip. będziesz mógł postawić sobie stronę i pokazać ją innym w sieci pod tym samym adresem itp.