Mam pytanko do bardziej zaawansowanych użytkowników Linuksa. W iptables można odblokować dostęp do internetu przez iptables. Też tak zrobiłem, lecz mam pytanko, czy jednak zrobiłem to dobrze. Wstawiam kawałek iptables:
#Rodzic
iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.1.213.0 -j MASQUERADE
iptables -A FORWARD -s 10.1.213.0 -j ACCEPT
#Dostep uzytkownikow
iptables -t nat -a POSTROUTING -s 10.1.213.9 -j MASQUERADE
iptables -t nat -a POSTROUTING -s 10.1.213.11 -j MASQUERADE
iptables -t nat -a POSTROUTING -s 10.1.213.12 -j MASQUERADE
.....
iptables -t nat -a POSTROUTING -s 10.1.213.26 -j MASQUERADE
iptables -a FORWARD -s 10.1.213.9 -j ACCEPT
iptables -a FORWARD -s 10.1.213.11 -j ACCEPT
iptables -a FORWARD -s 10.1.213.12 -j ACCEPT
...
iptables -a FORWARD -s 10.1.213.26 -j ACCEPT
Ja to zrobiłem tak, lecz nie jestem pewien jak to będzie się zachowywać przy większej ilości użytkowników, aktualna ilość klientów to 17 podłączonych do serwera, wszystko działa, ale np gdy będzie 40 takich regułek wpisanych, czy nie zawalę tym serwera?
Nie rozumiem tego, jeżeli w pierwszej regule przepuszczasz całą sieć to co ty potem "odblokowujesz" dla poszczególnych komputerów - gdybyś na początku zablokował to jeszcze jeszcze, a tak?
wtedy cała sieć miała dostęp do internetu. To co podałem na początku bardzo dobrze, lecz wiem że jeśli będę wpisywał tych reguł więcej wydłuży się czas uruchamiania serwera, ale mnie interesuje tylko opcja taka czy, go zamulę np 50 wpisami, serwer jest dosyć mocny
Nie zamulisz, ja mam może z 300 reguł i nie ma to znaczenia ile ich będzie. Ale za to ma ile pakietów może obsłużyć jedna reguła, jeżeli będziesz pisał uogólnione reguły i będą one pierwsze to będzie dobrze, a jak będziesz dla każdego hosta pisał oddzielne reguły to już gorzej. Zresztą to tak naprawdę zaczyna być istotne przy naprawdę dużym ruchu.
tak jak pisałem planuje na jeden serwer średnio 50 hostów podpinać. A każda kolejna antena nadawcza będzie miała swój serwer, z własną konfiguracja. tylko będzie korzystać z łącza z pierwszego głównego serwera.
Najprostsze metody są najlepsze. U mnie sieć udostępnia jedna linijka (wlan0 - łącze podstawowe do rutera, eth0 - kabel, pod którym jest klient, łącze to Neo - podobne - ADSL):