Aktualizacja Debiana i KDE
-
Aktualizacja Debiana i KDE
Witam.
Przeczytałem, że w Sidzie jest najnowsze KDE i postanowiłem zaktualizować moją stabilną wersję do Sida. Wrzuciłem repozytorium do /etc/apt/sources.list od Sida i zaktualizowałem (aktualizacja miała 750MB). Pobrałem też najnowsze jądro. Korzystałem z Debiana 5.0.3 i aktualizację wykonywałem tak jak jest w poradniku na forum, ale za ,,cukierka'' nie widzę opcji, by zmienić moje KDE 3.5 na KDE 4.x (nie pamiętam jaka jest dokładnie wersja w Sidzie).
Nie znalazłem nic na forum, więc zakładam nowy temat.
Z góry dziękuję za pomoc.
Edycja: Sprawdziłem teraz poleceniem wersję Debiana i pokazuje nadal 5.0.3. W takim razie nie wiem o co chodzi?
Przeczytałem, że w Sidzie jest najnowsze KDE i postanowiłem zaktualizować moją stabilną wersję do Sida. Wrzuciłem repozytorium do /etc/apt/sources.list od Sida i zaktualizowałem (aktualizacja miała 750MB). Pobrałem też najnowsze jądro. Korzystałem z Debiana 5.0.3 i aktualizację wykonywałem tak jak jest w poradniku na forum, ale za ,,cukierka'' nie widzę opcji, by zmienić moje KDE 3.5 na KDE 4.x (nie pamiętam jaka jest dokładnie wersja w Sidzie).
Nie znalazłem nic na forum, więc zakładam nowy temat.
Z góry dziękuję za pomoc.
Edycja: Sprawdziłem teraz poleceniem wersję Debiana i pokazuje nadal 5.0.3. W takim razie nie wiem o co chodzi?
-
Link do poradnika to - http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=645.
Przeczytałeś nieuważnie. Jest w poradniku zawarta informacja o zmianie wersji dystrybucji o jeden stopień, a Ty pragniesz od razu z dołu na sam szczyt. Taka operacja jest możliwa tylko wymaga bardzo dobrej znajomości systemu i dużego doświadczenia.
KDE4 jest już w wersji testowej Debiana.
http://packages.debian.org/squeeze/
Pominąłeś po drodze wersję testową. Do, której w pierwszej kolejności powinieneś zaktualizować system.szkodnikPL pisze:postanowiłem zaktualizować moją stabilną wersję do Sida.
KDE4 jest już w wersji testowej Debiana.
http://packages.debian.org/squeeze/
-
-
- Senior Member
-
Po uruchomieniu Debiana włącza się tryb tekstowy, zamiast graficznego nic nie daje. Na stabilnej wersji miałem KDE 3.5, potem testowa KDE4 i tutaj błąd, że nie może załadować jakiegoś widżetu, potem aktualizacja do Sida i nie pokazuje się żaden komunikat.
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/kdm start, stop, restart, reload
-
- Senior Member
szkodnikPL, a pozostałe pozostałe pytania?
I jeszcze jedno - w jaki sposób aktualizowałeś KDE z 3 do 4? Zwykłe "upgrade" bądź "dist-upgrade"? Jeśli pamiętam, to w Debianie jest programik przenoszący ustawienia do KDE4 i nazywa się bodaj kaboom, zaś na stronach Siduksa jest przedstawiony - zdaje się, że najbardziej prawidłowy - sposób przejścia pomiędzy obu wersjami KDE pod Debianem.
I jeszcze jedno - w jaki sposób aktualizowałeś KDE z 3 do 4? Zwykłe "upgrade" bądź "dist-upgrade"? Jeśli pamiętam, to w Debianie jest programik przenoszący ustawienia do KDE4 i nazywa się bodaj kaboom, zaś na stronach Siduksa jest przedstawiony - zdaje się, że najbardziej prawidłowy - sposób przejścia pomiędzy obu wersjami KDE pod Debianem.
-
Najpierw wykonałem po zmianie repozytorium:
zaś potem:
aptitude update
aptitude dist-upgrade