Aktualizacja Debiana i KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
szkodnikPL

Aktualizacja Debiana i KDE

Post autor: szkodnikPL »

Witam.

Przeczytałem, że w Sidzie jest najnowsze KDE i postanowiłem zaktualizować moją stabilną wersję do Sida. Wrzuciłem repozytorium do /etc/apt/sources.list od Sida i zaktualizowałem (aktualizacja miała 750MB). Pobrałem też najnowsze jądro. Korzystałem z Debiana 5.0.3 i aktualizację wykonywałem tak jak jest w poradniku na forum, ale za ,,cukierka'' nie widzę opcji, by zmienić moje KDE 3.5 na KDE 4.x (nie pamiętam jaka jest dokładnie wersja w Sidzie).

Nie znalazłem nic na forum, więc zakładam nowy temat.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edycja: Sprawdziłem teraz poleceniem wersję Debiana i pokazuje nadal 5.0.3. W takim razie nie wiem o co chodzi?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

szkodnikPL pisze:Nie znalazłem nic na forum, więc zakładam nowy temat.
Nie sprawdziłeś nic na forum i nie korzystałeś z żadnego poradnika lub niedokładnie go przejrzałeś.

Przedstaw odnośnik do poradnika z forum.
szkodnikPL

fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przeczytałeś nieuważnie. Jest w poradniku zawarta informacja o zmianie wersji dystrybucji o jeden stopień, a Ty pragniesz od razu z dołu na sam szczyt. Taka operacja jest możliwa tylko wymaga bardzo dobrej znajomości systemu i dużego doświadczenia.
szkodnikPL pisze:postanowiłem zaktualizować moją stabilną wersję do Sida.
Pominąłeś po drodze wersję testową. Do, której w pierwszej kolejności powinieneś zaktualizować system.

KDE4 jest już w wersji testowej Debiana.
http://packages.debian.org/squeeze/
szkodnikPL

Zrobiłem testową i potem Sida. Ale KDE nie wstaje. Nie wiem co może być tego przyczyną. Jakieś sugestie?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Co znaczy "KDE nie wstaje"? W którym miejscu zawiesza się, albo cokolwiek innego? Która to wersja KDE (nie mam Debiana)? Instalowałeś mając wcześniej KDE 3.5, czy też KDE4 (bo chyba takie jest w Sidzie) jest pierwszą instalacją tego środowiska?
szkodnikPL

Po uruchomieniu Debiana włącza się tryb tekstowy, zamiast graficznego

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/kdm start, stop, restart, reload
nic nie daje. Na stabilnej wersji miałem KDE 3.5, potem testowa KDE4 i tutaj błąd, że nie może załadować jakiegoś widżetu, potem aktualizacja do Sida i nie pokazuje się żaden komunikat.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

szkodnikPL, a pozostałe pozostałe pytania?
I jeszcze jedno - w jaki sposób aktualizowałeś KDE z 3 do 4? Zwykłe "upgrade" bądź "dist-upgrade"? Jeśli pamiętam, to w Debianie jest programik przenoszący ustawienia do KDE4 i nazywa się bodaj kaboom, zaś na stronach Siduksa jest przedstawiony - zdaje się, że najbardziej prawidłowy - sposób przejścia pomiędzy obu wersjami KDE pod Debianem.
szkodnikPL

Najpierw wykonałem po zmianie repozytorium:

aptitude update
zaś potem:

aptitude dist-upgrade
Blind

Post autor: Blind »

A po aktualizacji jądra, przeinstalowałeś sterownik do karty graficznej?
ODPOWIEDZ