Bonding - dzia

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
mamgdzies

Bonding - działa i przestaje

Post autor: mamgdzies »

Witam.

Mam problemy z połączeniem 3 kart sieciowych, tak aby działały jak jedna, 3 razy szybsza.

Po podłączeniu 2 kabli działa przez jakiś czas, po czym traci zdolność porozumiewania się z innymi komputerami w tej sieci. Po podłączeniu 3 kabla najczęściej niemal natychmiast traci połączenie.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny, wydaje się, że właśnie po stronie Debiana. Gdzie i jak szukać przyczyny? A może ktoś od razu ma pomysł o co chodzi. Będę wdzięczny za wszelkie pomysły/porady.

Konfiguracja:

Debian Lenny
Od początku:
- Zainstalowałem ifenslave2.6
- do /etc/network/interfaces dodałem:

Kod: Zaznacz cały

auto bond0
iface bond0 inet static
        address 192.168.0.2
        netmask 255.255.255.0
        network 192.168.0.0
        broadcast 192.168.0.255
        gateway 192.168.0.1
   slaves eth0 eth1 eth2
    bond_mode 802.3ad
    bond_miimon 100
    bond_downdelay 200
    bond_updelay 200
Od tego momentu przełącznik pokazuje pień (ang. trunk) utworzony dynamicznie przez protokół 802.3ad. Skonfigurowałem również przełącznik, określając te 3 porty jako ,,trunk'', ale to niewiele zmienia.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

mamgdzies

Niewiele to mi pomogło, niestety. Większość istotnych informacji znalazłem już gdzie indziej, ale nie były pomocne.

Uprościłem nieco konfigurację (w sumie to dalej nie wiem czy można spiąć więcej niż 2 karty - co jakiś czas jakiś tekst sugeruje, że nie, choć na kategoryczne stwierdzenie tego rodzaju nie trafiłem) - ograniczyłem pień do 2 kart (eth0,eth1) i ustawiłem balance-alb (z linku wynika, że nie wymaga żadnego "specjalnego" przełącznika i konfiguracji), wyłączyłem też agregację portów na przełączniku, także sądzę, że to sytuacja "książkowa".

Niemniej jednak przy jednym kabelku podłączonym działa, po podłączeniu drugiego kabla po ok. 2 minutach przestaje działać. Ponadto monitor bwm-ng pokazuje, że mimo 2 kabli podpiętych cały ruch przechodzi jedynie przez eth0 - przynajmniej dopóki działa, potem już mam wszędzie 0kb/s.

PS
fnmirk: Dziękuję za poprawki mojej "polszczyzny", teraz postaram się używać języka polskiego.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Spróbuj może spiąć karty w most http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=119173#119173 (brctrl) i jemu nadaj IP.
Co do bondingu to jeszcze taki poradnik Google wyszukało: http://www.cyberciti.biz/tips/linux-bon ... rface.html Jest to co prawda do RedHata ale analogia będzie ta sama.
mamgdzies

No ale bridge nie da mi równoważenia obciążenia, chyba, że się mylę.

Sprawa wygląda tak:

Mam 2 serwery na Windowsie 2003 i Debianie, oprócz tego, że są wpięte do sieci lokalnej, chcę, aby się między sobą porozumiewały przez wydzieloną sieć lokalną (adresy z innej klasy i osobny VLAN na przełączniku porty będą należały jedynie do tego VLANA więc nie potrzebuję pakietów "tagować"). W tym celu w obu maszynach zamontowałem po 3 karty sieciowe i połączyłem w pień (trunk, bond - jak zwał tak zwał).
Chcę mieć między tymi serwerami bezpieczne (w wydzielonej sieci) połączenie 3GB/s.

...No i o ile na Windowsie działa o tyle na Debianie działa póki nie wepnę więcej niż jeden kabel... :-( Gdzie szukać przyczyny - nie wiem, czy się nie dogaduje z przełącznikiem, czy sam ze sobą ma problem... Co sprawdzić?
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Po podniesieniu interfejsu bondingu pozostałe karty również maja przypisane adresy?
Ja popróbowałbym też inne tryby pracy "bond_mode". Dodatkowo, po wpięciu kolejnego kabla bonding potrzebuje chyba "chwili" na rozpoznanie sytuacji.
Dokładniej wyjaśnić powinien to ten artykuł: http://www.howtoforge.com/nic-bonding-on-debian-lenny
mamgdzies

Karty nie mają adresów ip, tylko bond0 ma adres. Próbowałem rożnych konfiguracji bond_mode:
balance_alb, balance_rr, 802.3ad - zarówno z włączoną agregacją portów na przełączniku, jak bez. No i zawsze to samo, chwilę działa i pada.

Dokłądnie według tego HowTo robiłem :-/
Gdzieś jest problem... tylko nie wiem jak i gdzie go szukać...
ODPOWIEDZ