witam
jest taki problemik
kilka miesiecy temu instalowalem debiana z netinstall gdzie wtedy sciagnalem tylko to czego potrzeba na dzien dobry, jajo, x'y, gnome i podstawowe programy i biblioteki. dalem wtedy partycje 6.5 gb bo myslalem ze mi ona starczy. teraz jak doinstalowalem inne programy, ktore sa mi potrzebne - okazuje sie ze te 6.5gb to sporo za malo. czy jest mozliwosc bez formatowania i ponownego wgrywania systemu dorzucic do systemu 2 partycje np tylko pod /home ? tak, zeby nie bylo trzeba od nowa instalowac systemu ? a zeby on to zalapal i dobrze chodzil ?
pozdrawiam
laczenie partycji bez formata
próbuj:
to usunie Ci niepotrzebne paczki (te które były ściągane np. do aktualizacji).
i zobacz ile zwolni się miejsca, czasami potraf się dużo miejsca zwolnić.
a co do opisu jak "przetasować" partycje, to pisałem o tym tu ostatnio, więc poszukaj.
aloha
Kod: Zaznacz cały
apt-get autoclean
i zobacz ile zwolni się miejsca, czasami potraf się dużo miejsca zwolnić.
a co do opisu jak "przetasować" partycje, to pisałem o tym tu ostatnio, więc poszukaj.
aloha
Możesz sobie zrobić partycję, zmienić wpisy w /etc/fstab tak, aby ta nowa była montowana jako /home, skopiować potrzebna dane ze starego folderu /home na nową partycję i już masz /home osobno.Gippo pisze:czy jest mozliwosc bez formatowania i ponownego wgrywania systemu dorzucic do systemu 2 partycje np tylko pod /home ?
Tak możesz zrobić więcej partycji (np. osobne partycje dla filmów i zdjęć, które montowane będą w /home - /home/filmy, /home/zdjecie).