To mój pierwszy post u Was.
Z racji na nadmiaru czasu postanowiłem wreszcie spełnić swoje marzenie i dowiedzieć się czegoś więcej na temat systemu Linuksa oraz konfiguracji serwera opartego na nim.
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, że zainstalowałem najnowszego Debiana, skonfigurowane DHCP i póki co prosty firewall dla udostępniania internetu dla kilku komputerów w mojej domowej sieci.
Aby sobie z tym poradzić korzystam z wielu dosyć starych poradników, są mocno przeterminowane dlatego całość idzie stosunkowo mozolnie, jednak cały czas sobie radziłem.
Problem pojawił się z serwerem FTP. Chciałem uruchomić serwer proftpd jednak mimo kombinacji z jego konfigiem cały czas napotykam problemy.
Większość konfigów nie ma zdefiniowanego:
Kod: Zaznacz cały
DefaultAddress
Starting ftp server: proftpd - warning: unable to determine IP address of 'DEBIAN'
Starting ftp server: proftpd - setting default address to 192.168.0.1
proftpd status
ProFTPd is started in standalone mode, currently not running.
Sieć zbudowana jest z:
- rutera wifi, który jest jednocześnie bramą pod adresem 192.168.1.1 i ustawiłem na nim przekierowanie portu 21 dla adresu IP serwera,
- serwer przez eth0 pobiera adres z routera(dhcp, jednak za każdym razem ten sam),
- serwer przez eth1 udostępnia dalej, podsieć 192.168.0.0 czyli serwer to 192.168.0.1 i komputery w sieci kolejno 192.168.0.2 i tak dalej.
Pozdrawiam.