KDE4 - jak wy

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
damjan

KDE4 - jak wyłączyć podgląd folderu po najechaniu myszką

Post autor: damjan »

Proszę o pomoc - w jaki sposób wyłączyć podgląd zawartości folderu na pulpicie po najechaniu na niego myszą w KDE4.

Pozdrawiam.
button
Beginner

Post autor: button »

Krótko: nie da rady.
Ludzie od KDE czasami chyba myślą, że ich pomysły są tak super, że nikt nawet nie pomyśli żeby coś wyłączyć (np. akcja z każdorazowym pokazywaniem ostatniego powiadomienia w knotify), więc w ogóle możliwości wyłączenia nie implementują. Też mnie te ,,popupy'' okropnie irytują, bo korzystam z FolderView na pulpicie. Ale niestety jedynym rozwiązaniem jest nałożenie którejś z łatek usuwających tę funkcję (można znaleźć w internecie) i samodzielne skompilowanie kdebase.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

W 4.4 przewidzieli możliwość wyłączania podglądu elementów na pulpicie... niestety mimo odznaczenia, podgląd nadal działa.
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Post autor: tremor »

Wydaje mi się, że to błąd, bo odpowiednia opcja istnieje w opcjach katalogu -> Widok -> Ustawienia ikon -> Podglądy (można ją też zmienić w opcjach Dolphina), ale jej zmiana nie przynosi efektu.
Awatar użytkownika
grzesiek311

Post autor: grzesiek311 »

Wydaję mi się, że to jest jest funkcja odpowiadająca za podglądy zawartości plików w oknie Dolphina, a nie za podgląd całych katalogów w widokach KDE?
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Tak to odpowiada tylko za podgląd w dolphinie, w tym panelu po prawej stronie.
Zostało to zgłoszone już dawno https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=192821, ale jak widać bez efektów.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Też mnie te ,,popupy'' okropnie irytują, bo korzystam z FolderView na pulpicie.
A mnie nie irytują. Nie wiem o co ten krzyk - funkcja bardzo fajna i przydatna. A jak was denerwuje, to nie uzywajcie tego plasmoidu, ktory akurat zachowuje się tak a nie inaczej.
button
Beginner

Post autor: button »

I po to właśnie ludzkość wymyśliła możliwość konfiguracji/personalizacji. Ciebie nie irytuje, ale mnie (i jak widać nie tylko mnie) np. bardzo. Łączy nas natomiast to, że oboje używamy tego plasmoidu, bo wyłączając tą jedną funkcję jest bardzo fajny i przydatny. Wystarczyłby jeden checkbox i pewnie nie więcej (patrząc na łatki dostępne w internecie) niż 4-5 linie kodu, żeby wszyscy, którym ten plasmoid się podoba byli szczęśliwi i mogli sobie go ustawić tak jak sobie sami chcą. Ale jest to już od jakiegoś czasu zgłoszone więc może się doczekam(y).
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

giaur pisze:A mnie nie irytują. Nie wiem o co ten krzyk - funkcja bardzo fajna i przydatna. A jak was denerwuje, to nie uzywajcie tego plasmoidu, ktory akurat zachowuje się tak a nie inaczej.
A da się mieć ikony na pulpicie bez tego plasmoidu? Bo jeśli nie to Twoja porada jest bez sensu.
giaur
Member

Post autor: giaur »

No ok, to zrob sobie folder z samymi ikonami (bez innych folderów) i tyle. Ale nie wiem co ta funkcja wam przeszkadza, ja chetnie bym to widzial takze w normalnym widoku folderów w Dolphinie - jest wygodne bo umozliwia szybszy dostep do folderów bez klikania.
ODPOWIEDZ