wojtekz_, pozwól, że w większości odniosę się do Twojej wypowiedzi, ale z częścią nie mogę się zgodzić.
wojtekz_ pisze:na serwer nadaje się tylko wersja stabilna, a ta niektóre pakiety ma bardzo przestarzałe
To, że wersje niektórych programów dostępnych w repozytorium są starsze, niż te dostępne bezpośrednio na stronie np. producenta, nie znaczy że są to wersje złe lub gorsze. Są za to bardzoe dobrze przetestowane, a poprawki bezpieczeństwa są wydawane na bieżąco. Jest to prawdopodobnie wystarczające w zdecydowanej większości zadań, także tych produkcyjnych. W pozostałych przypadkach nic nie stoii na przeszkodzie w pobraniu źródeł, własnoręcznej kompilacji i przygotowaniu paczki we własnym zakresie, z uwzględnieniem konkretnych wymagań.
wojtekz_ pisze:podejrzewam że nawet jednoczesne zapytanie serwera www przez 500 przeglądarek zainstalowanych na innych komputerach, wpędziło by apache'a w delikatną konfuzję
W większości aplikacji webowych to nie serwer www stanowi wąskie gardło, a baza danych. Zazwyczaj to od niej zależy wydajność całego systemu. Apache serwując statyczne pliki bez problemu obsługuje ruch rzędu kilku tysięcy żądań na sekundę, a przy aplikacja dynamicznych (
PHP) są to wartości rzędu kilkuset, przy czym wcale nie mówię o jakimś wyjątkowo "wypasionym" sprzęcie. No ale jeśli mam bazę danych która leży przy kilkunastu-kilkudziesięciu zapytaniach na sekundę, to cóż. I najlepszy serwer www nie pomoże.
wojtekz_ pisze:Poza tym dość słabo jest obsługiwana wielodyskowość, RAID'y, macierze, klastry itp.
Jakieś przykłady? Bo doświadczenia mam wręcz przeciwne. Na debianie mam bazodanowy klaster niezawodnościowy, klaster wydajnościowy serwerów www, bez problemów działam na zaawansowanych kontrolerach dyskowych obsługujących dodatkowe półki dyskowe.
wojtekz_ pisze:Powiedzmy, że rozwiązania komercyjne są bardziej efektywne...
Kolejny raz: jakieś przykłady? ]
Szybka i łatwa instalacja - zarówno początkujący jak i zaawansowany użytkownik może zainstalować debiana jako system serwerowy, spełniający podobne zadania w krótkim czasie.[/list]
- Stabilne i bezpieczne oprogramowanie - programy może i nie są w najnowszych wersjach, ale za to są dobrze przetestowane, a poprawki bezpieczeństwa są wydawane na bieżąco.
- Łatwość w instalacji i konfiguracji nowego oprogramowania - nowe programy instaluje się w łatwy sposób. Pliki konfiguracyjne znajdują się w jednym miejscu.
- Stabilność - chyba nie trzeba komentować.
- System dostowuje się do poziomu użytkownika - zarówno początkujący jak i zaawansowany użytkownik mogą z podobną łatwością zrobić określone rzeczy z systemem. Wraz ze zdobywaniem doświadczenia, system odkrywa przed nami nowe tajemnice o których na początku nie wiedzieliśmy, bo ... nie musieliśmy System działał równie dobrze bez naszej ingerencji w tym obszarze, a w razie potrzeby, możemy coś tam dłubnąć.