Squeeze - odtwarzanie muzyki w totemie powoduje zacinanie systemu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Maharaja

Squeeze - odtwarzanie muzyki w totemie powoduje zacinanie systemu

Post autor: Maharaja »

Posiadam Debiana Squeeze i nie wiem dlaczego ale podczas odtwarzania w totemie plików mp4 i nie tylko ich, system lubi się zacinać. Tzn., gdy leci muzyka co jakiś czas wszystko się przycina razem z myszką jest to migniecie i jest ono odczuwalne w systemie oraz w tym momencie znika na chwilkę dźwięk w głośnikach. Proszę o pomoc.
Oastry

Post autor: Oastry »

Przedstaw jaki masz sprzęt?
Maharaja

Kod: Zaznacz cały

przemek@debian:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE Host-to-AGP Bridge (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 82)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1)
02:05.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401 100Base-T (rev 01)
02:0e.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
Dodane:
Problem również pojawia się na innych plikach multimedialnych. A to kodeki, które zaraz po instalacji Squeeze instalowałem:
libxine1-ffmpeg gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-pitfdll
Jeszcze doinstalowałem z paczek:
w32codecs
Używam standardowych repozytoriów dla multimediów:

#~~~~~~Debian-multimedia~~~~~~# 
deb [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] squeeze main 
deb-src [url]http://www.debian-multimedia.org[/url] squeeze main

Aktualizacja
Robi się coraz bardziej ciekawie.

Problem występuje też w programie mplayer to samo też przycina mi cały system!
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Maharaja, korzystaj z opcji edycji postów przy dodawaniu nowych informacji jeżeli nikt jeszcze nie odpisał w temacie.
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Post autor: tremor »

Skoro nawet MPlayer się tnie, to nie jest kwestia wydajności. Przy jakich multimediach konkretnie się tnie (formaty), kiedy zaczęło się zacinać, jakiego systemu dźwięku używasz (ALSA/PulseAudio/inne)?
Maharaja

Odtwarzam głównie mp4, mp3, flv, mpg, avi używam alsy. Podobny problem miałem na Ubuntu ale przeszło, z Debianem też od początku nie było takich problemów. Od kiedy je ma, nie jestem w stanie określić. Ale gdy leci muzyka to co chwilę się zacina wszystko i zawiesza na ten moment. Borykam się z tym problemem drugi tydzień. Zauważyłem że z Flashem mam to samo.
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Może jednak to jest problem z wydajnością - sprawdź poleceniem: (czy tam innym gnome-system-monitorem/ksysguardem/htopem). W logach nic się nie pisze?
Może to problem ze sterownikiem do karty dźwiękowej - możesz uruchomić inną wersję jądra?
Używasz w środowisku graficznym sygnałów dźwiękowych zdarzeń?
Maharaja

Poleceniem: sprawdzałem, głównie przeglądarka i totem najwięcej biorą. Nie mogę uruchomić innej wersji jądra i problem nie zależy chyba od tego bo przedtem działało na tym samym jądrze. A co do tych sygnałów to nie używam w ogóle. Mam je nie dostępne, więc sądzę że nie działają.

Pozdrowienia dla moderatorów i podziękowania za sumienną prace ofiaruję grzyba.

Obrazek

A czy trujący to się domyśl
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Maharaja pisze:Poleceniem: sprawdzałem, głównie przeglądarka i totem najwięcej biorą.
Tego się można domyśleć, pytanie czy "biorą" na tyle dużo żeby zakłócić pracę systemu, czy to jest 5% czy 50%.
A przy okazji przedstaw wynik wyjściowy polecenia:

free
podczas działania tych wszystkich programów.

Mógłbyś też wyłączyć Xy - jeśli używasz GDM to poleceniem:

invoke-rc.d gdm stop
(wymaga uprawnień administratora) i uruchomić MPlayera w terminalu i zobaczyć, czy wtedy też Ci się zacina.
Maharaja pisze: A czy trujący to się domyśl
Na pewno przypakowany.
Maharaja

polecenie
link <-top

a to dla polecenia
free
link2 <-free

również wyłączyłem gdm tym poleceniem
invoke-rc.d gdm stop
ale mplayer straszliwie mulił bez X-ów i nie dało się go wyłączyć odpalałem film poleceniem
mplayer *.*
ODPOWIEDZ