Problem z napisami do filmow
Problem z napisami do filmow
Witam,
Jak narazie uzywalem Kaffeine i nie bylo problemow (wiekszych), jednak pewnego dnia napisy zniknely.. Wydaje mi sie ze moze bylo to spowodowane zabawa w ustawieniach xine, ale wywalilem nawet pliki konfiguracyjne (ktore zostaly odbudowane przy "pierwszym" uruchomieniu) i napisow dalej nie ma (swierzo po instalacji byly)..
No dobra.. lekko sie poddalem i przesiadlem sie na Totem - wszedlem w ustawienia, dalem kodowane znakow na windows (bo tak mam wiekszosc plikow z napisami) - wszystko jak narazie pieknie.. Problem sie pojawil jak chcialem zmienic rozmiar czcionki - jaki bym nie ustawil to na oko jest i tak ~16pt.
Jest jakies rozwiazanie zeby Kaffeine wyswietlal napisy albo Totem zmienil ich rozmiar? Lub moze ktos poleci jakis inny prog ktory milo i ladnie wyswietla filmy z napisami?
I jeszce jedna sprawa.. Fajnie by bylo jakby sie dalo przewijac film na podobnych zasadach jak jest w SubEdit - lewo/prawo o kilka sekund, gora/dol o minute, ctrl+lewo/prawo o klatke. Totem jest na tyle glupi ze nawet przewijanie ScrollBarem jest jakies dziwne - czesto sie przywiesi albo wogole nie przewija, Kaffeine jest troszke lepsze jednak minimalne przewijanie z klawiatury to chyba po 20sek co jest dosyc irytujace jak napis jakis ucieknie.
No i istotna sprawa distro lenny, to samo sie dzialo na etch zarowno przed oficjalna premiera jak i po.
Jak narazie uzywalem Kaffeine i nie bylo problemow (wiekszych), jednak pewnego dnia napisy zniknely.. Wydaje mi sie ze moze bylo to spowodowane zabawa w ustawieniach xine, ale wywalilem nawet pliki konfiguracyjne (ktore zostaly odbudowane przy "pierwszym" uruchomieniu) i napisow dalej nie ma (swierzo po instalacji byly)..
No dobra.. lekko sie poddalem i przesiadlem sie na Totem - wszedlem w ustawienia, dalem kodowane znakow na windows (bo tak mam wiekszosc plikow z napisami) - wszystko jak narazie pieknie.. Problem sie pojawil jak chcialem zmienic rozmiar czcionki - jaki bym nie ustawil to na oko jest i tak ~16pt.
Jest jakies rozwiazanie zeby Kaffeine wyswietlal napisy albo Totem zmienil ich rozmiar? Lub moze ktos poleci jakis inny prog ktory milo i ladnie wyswietla filmy z napisami?
I jeszce jedna sprawa.. Fajnie by bylo jakby sie dalo przewijac film na podobnych zasadach jak jest w SubEdit - lewo/prawo o kilka sekund, gora/dol o minute, ctrl+lewo/prawo o klatke. Totem jest na tyle glupi ze nawet przewijanie ScrollBarem jest jakies dziwne - czesto sie przywiesi albo wogole nie przewija, Kaffeine jest troszke lepsze jednak minimalne przewijanie z klawiatury to chyba po 20sek co jest dosyc irytujace jak napis jakis ucieknie.
No i istotna sprawa distro lenny, to samo sie dzialo na etch zarowno przed oficjalna premiera jak i po.
w czym się bawiłeś (które pliki: systemowe czy użytkownika?)?Stawi pisze:Jak narazie uzywalem Kaffeine i nie bylo problemow (wiekszych), jednak pewnego dnia napisy zniknely..
ja do tego wykorzystuje mplayer jak dla mnie najlepszy, konfiguruję go tak jak tu jest opisane:Stawi pisze:Lub moze ktos poleci jakis inny prog ktory milo i ladnie wyswietla filmy z napisami?
http://www.dug.net.pl/faq/faq-1-166-Mpl ... apisy..php
w punkcie 3.
aloha
Umm, raczej tylko uzytkownika - nie pamietam zebym cos grzebal spod roota. A grzebalem w xine - odpalilem go z menu KDE i tam w konfiguracji cos chyba pomieszalemw czym się bawiłeś (które pliki: systemowe czy użytkownika?)?
Kod: Zaznacz cały
mplayer... "Fatal error!" error opening/initializing the selected video_out (-vo) device
//używaj tagów code do treści z konsoli.
velmafia
-
wobec tego usuń:Umm, raczej tylko uzytkownika - nie pamietam zebym cos grzebal spod roota. A grzebalem w xine - odpalilem go z menu KDE i tam w konfiguracji cos chyba pomieszalem
Kod: Zaznacz cały
~/.xine
Stawi pisze:mplayer... "Fatal error!" error opening/initializing the selected video_out (-vo) device - bah ]
jak instalowałeś z repo?
odpal gmplayer (graficzna nakładka na mplayer'a) a następnie w opcjach pobaw się ze sterownikiem obrazu (xv jest zdaje się uniwersalny, ale dlatego mało wydajny).
No rzeczywiscie nie jest zly.. jednak z napisami jest problem, bo pomija wszystkie linijki gdzies sa polskie literki (kodowanie windows).. Przegrzebanei sie przez wszystkie opcje i przetestowanie tego wszystkiego zajeblo by mi chyba tydzien, tymbardziej ze co zmiane ustawien trzeba program restartowac zeby to zapamietal.. Moze jakas wskazowka? Tylko prosze nie mow ze trzeba robic iconv kazdego pliku....szef pisze:Polecam odtwarzacz VLC. Jest do jak dla mnie najlepszy odtwarzacz na linuksa jaki używałem. Z napisami zero problemów, obsługuje większość formatów video oraz ma masą opcji konfiguracji. Polecam
Kodowanie w systemie mam na utf8 jesli to cos moze miec do rzeczy.
[ Komentarz dodany przez: velmafia: 2007-04-25, 00:22 ]
pisz staranniej, popraw błędy