[+] automatyczne logowanie, jak w
[+] automatyczne logowanie, jak włączyć?
Witam.
Chciałbym skonfigurować automatyczne logowanie do systemu w Debianie Squeeze. Mam tylko jednego użytkownika. W ustawieniach systemu cała część ,,Menedżer logowania'' jest nieaktywna. Szukałem na forach bez skutku. Czy wie ktoś jak to ustawić?
Chciałbym skonfigurować automatyczne logowanie do systemu w Debianie Squeeze. Mam tylko jednego użytkownika. W ustawieniach systemu cała część ,,Menedżer logowania'' jest nieaktywna. Szukałem na forach bez skutku. Czy wie ktoś jak to ustawić?
Zerknij tutaj na drugą część dotyczącą edycji pliku /etc/gdm/gdm.schemas:
http://wiki.fedora.pl/wiki/Automatyczne_logowanie
Pozdrawiam
sj65
http://wiki.fedora.pl/wiki/Automatyczne_logowanie
Pozdrawiam
sj65
Z roota, zrób sobie dowiązanie do kdesu:
Dzięki temu będziesz mógł uruchamiać aplikacje jako root z konta użytkownika.
Potrzebujesz uruchomić systemsettings jako root, więc z konta użytkownika wykonujesz:
podajesz hasło roota i uruchomią Ci się ustawienia, a tam powinieneś juz sobie sam poradzić.
Na przyszłość podawaj jakiego środowiska używasz i której wersji systemu, bo tu niemal same gnomy siedzą. . Możesz to sobie ustawić w profilu by wyświetlało się pod nickiem.
Powodzenia.
Kod: Zaznacz cały
ln -s /usr/lib/kde4/libexec/kdesu /usr/bin/kdesu
kdesu <program>
kdesu systemsettings
Na przyszłość podawaj jakiego środowiska używasz i której wersji systemu, bo tu niemal same gnomy siedzą. . Możesz to sobie ustawić w profilu by wyświetlało się pod nickiem.
Powodzenia.
To co napisał iria zadziała, ale ja od siebie zasugeruje tylko może wymianę kdm na nodm? Masz jedno środowisko graficzne jednego użytkownika, chcesz mieć auto logowanie to nodm jest dużo lżejszy. Jak by co:
Zmieniasz false na true i root na "nazwa użytkownika".
aptitude install nodm
nano /etc/default/nodm
Z tego co pamiętam na KDE trzeba najpierw zrobić dowiązanie do kdesu jak napisał iria bo inaczej: a potem można tak jak napisałeś.
polecenie nie znane
Jeśli chcesz odpalać z konsoli, to prawdopodobnie tak.rafaloo pisze:Ź tego co pamiętam na KDE trzeba najpierw zrobić dowiązanie do kdesu jak pisał iria bo inaczej "polecenie nie znane" a potem można tak jak piszesz.
Jednak dla "standardowego" sposobu jakim jest używanie KRunnera (polecam!) nie trzeba żadnych dodatkowych kombinacji.