Instalacja Debian 4.0 ia-64

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Misiaq1983

Post autor: Misiaq1983 »

Chodzi o to że próbuje zabootowac system z któregolowkiek z obrazów ale nic.... wypalilem iso i nie laduje mi bootloadera z plyty. malo tego wszystkie ine plyty bootowalne ładują się a tu nic ... mówiąc szczerze sam nie wiem co moze być powodem. sumy kontrolne zgadzają się. Może ma ktyoś na to jakliś pomysł? P.S. ewentualnie może zabootowanie systemu instalacyjnego z innego źródła - może np - boot na karcie pamięci a mam czytnik i kartę 2GB no bo flopa raczej już nie uraczę...no w ostatecznosci moge jakis podlaczyc ... ale co moze byc przyczyną?

Mój sprże to Pentium D 2x3 GHz, Dysk SATA 250 Gb oraz IDE 260Gb, Płyuta główna MSI.
Z góry wielkie dzięki.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

Misiaq1983 pisze:Mój sprże to Pentium D 2x3 GHz

zassałeś architekturę pod 64bitowe serwerowe procki intela, a Ty raczej nie masz tego intelowego procka serwerowego, tylko "zwykły" 64bitowiec, który chodzi pod architekturą amd64, ewentualnie możesz ściągnąć architekturę 32 bitową ("uniwersalną"), czyli i386.

może wydaje Ci się to dziwne że procki intela działają pod architekturą amd64, ale po więcej info odsyłam do wikipedii.

aloha
Misiaq1983

Tyle że problem polega na tym że jeśli dobrze przeczytałem wersje jak i co instalować wychodzi że jednak pasuje ta wersja. Mnie martwi toze nie bootuje płyty i tak się zastanawiam czy ściągnięte obrazy i zapisywane na DVD - po wypaleniu iso zamykać sesje czy nie - kiedys nie bylo problemu bo domyślnie w nero wybieralo i nie pozwalalo wybrac innej opcji a teraz nie jest tak. zreszta Próbowalem i takk i tak i niec nie pomaga - chodzi o samo bootowanie.
velmafia
Member

ściągnij pierwszą płytę CD (jedna płyta wystarczy), pod architekturę x86_64 (lub pod i386). a wszystko będzie działać.

co do zamykania płyty DVD, to zamykaj, bo po co Ci płyta instalacyjna z otwartą sesją? ale to raczej nie ma wpływu na bootowanie.
Misiaq1983

A system jak nie widzi boot sektora przy bootowaniu systemu tak nie widzi ... Nie mam pojęcia co teraz - po prostu nie chce się pokazać nic przechodzi mi do boot menu ale zaistalowanego na dysku twardym systemu dla odmiany ubuntu zabotowalo sie z plyty bez problemów.
velmafia
Member

Misiaq1983 pisze:A system jak nie widzi boot sektora przy bootowaniu systemu tak nie widzi ... Nie mam pojęcia co teraz - po prostu nie chce się pokazać nic przechodzi mi do boot menu ale zaistalowanego na dysku twardym systemu dla odmiany ubuntu zabotowalo sie z plyty bez problemów.

ale ściągnełeś odpowiednią architekturę??

płytę wyplasz opcją: nagraj obraz na dysk (czy jakoś tak)??
jaka płyta: CD/DVD ???
Misiaq1983

No raczej - net install nie chce isc :/

[ Dodano: 2007-04-25, 17:48 ]
To może za[ytam inaczej jak sbie zrobić własny nośnik który mi się na pewno zabotuje mam czytnik i karte SD 2Gb i możliwosc bootowania z czytnika w biosie ... ew. może na płycie jest możliwość spreparowania czegoś takiego do zabootowania ... No i pytanie jak to zrobić ...

[ Dodano: 2007-04-25, 17:50 ]
Wypalam właśnie tak tzn otiweram nero, polecenie nagraj obraz wybieram odpowiednie iso wypalam, restartuje komp ustawiony na botowanie z dvd i nie dziala
velmafia
Member

Misiaq1983 pisze:No raczej
tzn??

Misiaq1983 pisze:net install nie chce isc :/
tzn??
bądź dokładny, co się dzieję, czy wyskakuje jakiś komunikat??

------
edit
------

Misiaq1983 pisze:botowanie z dvd
nagrywasz CD czy DVD??
Misiaq1983 pisze:mam czytnik i karte SD 2Gb i możliwosc bootowania z czytnika w biosie ...

było o tym już na forum, poszukaj
Misiaq1983

nie ma komunikatu - przechodzi do menu z zaintawlowanym ubuntu i windows 2003 nie pokazuje błedu ... nie ładuje nic - tak jakby nie widzial sekwencji bootującej na dvd
velmafia
Member

Misiaq1983 pisze:tak jakby nie widzial sekwencji bootującej na dvd
nagrywasz na CD??
Unbuntu masz na DVD czy CD??
ODPOWIEDZ