Problem z liter

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Waldemar

Problem z literą ó w Operze wersja 10.10 pod Lenny

Post autor: Waldemar »

W sumie ciekawostka, nie można wpisać litery "ó" np. w komentarzu lub formularzu na stronie internetowej. Pozostałe znaki polskie działają bez zarzutu. W Googlach była gdzieś notka o takim przypadku w Ubuntu, niestety bez rozwiązania. Gdy na stronie w tekście występuje litera ó to jest wyświetlana poprawnie, nie można jej jednak wpisać. Wygląda tak jakby kombinacji prawy ALT + o odpowiadał jakiś skrót? Dotyczy tylko Opery, natomiast w Epiphany i Iceweasel problem ten nie występuje.

W uzupełnieniu. Uruchomiłem Operę i czcionka NimbusRoman No9L oraz Courier 10 Pitch, kodowanie znaków - zaznaczone:

Kod: Zaznacz cały

wyb��r automatyczny
(znowu nie widzę o z kreską - wyświetla puste pola np.:

����������������
po naciśnięciu klawisza Delete wyrzuca pytajniki, pozostałe znaki polskie jak następuje:

ęśćżąęłń
Na razie nie mam więcej pomysł��w (znowu to o z kreską, chyba zacznę używać u jak dyslektyk).
Operę używam od niedawna, zainstalowałem ją trochę z ciekawości. Zapewne jakaś głupia sprawa?
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

No nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w Operce 10.10 moge normalnie ó <-- wpisać.
Zobacz w ustawieniach czcionek Opery jaka masz?
Waldemar

Post autor: Waldemar »

Dziękuję za zainteresowanie. Uruchomiłem Operę i czcionka NimbusRoman No9L (urw) oraz Courier 10 Pitch (bitst).
ODPOWIEDZ