teoretyczne pytanie
teoretyczne pytanie
czy da rade postawic serwer dns bez wykupywania domeny(w pewnym howto przeczytalem jak postawic serwer z wykupieniem domeny) tak zeby byl widoczny w sieci(internecie) i utrzymywac na nim domene na ktorej bylby serwer www? Przepraszam ale nigdzie nie moge znalezc na ten temat informacji. z góry dziękuje
Z tego co ja wiem to nie da sie zrobic tego co planujesz. Powod pierwszy i chyba najbardziej obrazowy. Wyobraz sobie ze kazdy robi tak jak Ty chcesz zrobic. Wiec powstanie taki balagan z domenami ze nie wiadomo co i z jakim IP ma sie polaczyc. Z tego co wiem swiat podzielony jest na 7 regionow gdzie stoja serwery DNSow potem to jakos schodzi coraz nizej i tak u nas wpada do NASKu (ktora dba o porzadek z domenami). Domene musisz gdzies wykupic a najwyzej nie musisz palcic za obsluge domeny i tak wlasnie postawic serwer DNSow i tam sobie dalej kombinowac.
Nie za każdą domene trzeba płacić - są firmy które oferują je za darmo lub za symboliczną opłatą.
Z twojego pytania wynika że tak naprawde to nie potrzebujesz serwera dns - przecież możesz "u siebie" postawić serwer www a domene utrzemywać np na serwerze dns twojego isp lub gdziekolwiek indziej.Przy własnym dns przydatną rzeczą jest także stały adres IP na własny użytek - więc jeśli jesteś np w lanie za nat lub proxy to postawienie dns będzie raczej niemożliwe. Z ciekawości zapytam - po co ci własny dns ??
Z twojego pytania wynika że tak naprawde to nie potrzebujesz serwera dns - przecież możesz "u siebie" postawić serwer www a domene utrzemywać np na serwerze dns twojego isp lub gdziekolwiek indziej.Przy własnym dns przydatną rzeczą jest także stały adres IP na własny użytek - więc jeśli jesteś np w lanie za nat lub proxy to postawienie dns będzie raczej niemożliwe. Z ciekawości zapytam - po co ci własny dns ??
Na serwerze dns możesz sobie wpisać cokolwiek chcesz, ważne żeby serwer który jest o level wyżej miał wpis, że strefa domeny znajduje się u ciebie (np. dns obsługujący domeny .com gdy zostanie zapytany o twoja-domena.com kierował zapytanie na twój serwer dns). Prześledźcie sobie trasy zapytać na dnsstuff.com.
Kod: Zaznacz cały
http://www.jtz.org.pl/Html/DNS-HOWTO.pl.html#toc8
-
- Beginner