xterm i jego prawid

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
eMeS1994

xterm i jego prawidłowe działanie we fluxboksie

Post autor: eMeS1994 »

Witam!
Właśnie jestem po instalacji Debiana Squeeze, xorga, bez ręcznej konfiguracji (bo chyba przeprowadziła się automatycznie) i fluxboksa. Niestety mam problem, ponieważ po uruchomieniu tego fluxboksa za pomocą polecenia:

Kod: Zaznacz cały

startx
uruchomieniu emulatora terminala: xterm i wpisaniu polecenia:

iceweasel
i włączeniu się wcześniej zainstalowanej przeglądarki, xterm przestaje reagować, tzn. po wpisaniu jakiegokolwiek polecenia nic się nie dzieje. Wpisuję na 100% dobrze, chociażby:

exit
czy: Tak to mniej więcej wygląda:

root@debian:"# iceweasel (uruchamia się normalnie)
i tutaj mogę wpisywać, co chcę, bo i tak xterm nie reaguje np.na polecenie ,,top''.
Zauważyłem, że po uruchomieniu xterma pierwsze polecenie zawsze działa, ale następna już nie oraz, że potem już nie ma tego:

root@debian: #
Próbowałem nawet to samemu wpisywać, ale to nic nie daje. Kolejna rzecz, którą zauważyłem, to to, że po wciśnięciu Ctrl+Alt+F1 i wejściu do wiersza poleceń, wyskakuje mi taki błąd:

> Warning:          Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols 
>                   Ignoring extra symbols

i też nie działa żadne polecenie i nie ma tego:

root@debian: #
Przepraszam, za błędy ale pisałem w pośpiechu, bo mam ograniczony czas. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wieloryb

Post autor: Wieloryb »

Jest to normalne. Otwórz drugie okienko xterma. Zauważ, że jak wyłączysz iceweasela, to możesz wpisywać komendy znowu.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zainteresuj się jak wykorzystać kolejne pulpity. Jak chcesz wpisać kolejne polecenia tt1 kiedy uruchomiłeś już środowisko graficzne. Nie uruchamiaj środowiska graficzne jako root bo za chwilę będziesz płakał, że nie możesz pracować jako zwykły użytkownik.
Przejrzyj trochę forum i dostępne poradniki.
http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!
http://debian.linux.pl/threads/13294-Al ... #post84983

,,Debian reference'' rozwiąże prawie wszystkie Twoje problemy z systemem.
&quot pisze:Przepraszam, za błędy ale pisałem w pośpiechu, bo mam ograniczony czas.
To nie koloruj niepotrzebnie teksu umieszczanego w tagach i pisz normalnie po polsku - bez zbędnych udziwnień. Udziwniany tekst jest mniej czytelny.
ODPOWIEDZ