[+] ,,Pusty'' gconf-editor

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ssid

Post autor: ssid »

fnmirk źle mnie zrozumiałeś gconf-editor uruchamia się z poziomu użytkownika.
To co wyświetla

Kod: Zaznacz cały

ls ~/.gconf
dałem z konta root bo właśnie na nim mi nic nie wyświetla, chyba że to jest właśnie problem, że odpalam gconfa jako root.
Wtedy chyba będę musiał skończyć z ,,nocnymi sesjami psucia systemu''.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznijmy od początku. Co zamierzasz uzyskać i dlaczego pracujesz na koncie administratora systemu?
Wynik polecenia, o które prosiłem też przedstaw.
ssid

Po instalacji telepathy-sunshine chcialem włączyć webkita i z rozędu działałem na koncie administratora.

Kod: Zaznacz cały

$ ls ~/.gconf
apps  desktop  system
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

To sprawdź teraz, czy jesteś właścicielem (jako użytkownik), wszystkich plików i katalogów w swoim folderze domowym.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

ssid pisze:dałem z konta root bo właśnie na nim mi nic nie wyświetla, chyba że to jest właśnie problem, że odpalam gconfa jako root.
Dokładnie :) Sesja jest przecież odpalona z poziomu użytkownika, wszystkie usługi związane z ustawieniami latają na koncie użytkownika, root prawdopodobnie nie ma nawet w swoim katalogu domowym całej struktury gnomowych katalogów ustawień. Nie ma w tym nic dziwnego, gconf-editor odpowiada tylko za ustawienia środowiska graficznego, do tego tylko i wyłącznie dla danego użytkownika, nigdy globalnie. Gdybyś odpalił całą sesję gnome na roocie (tylko po co), to i gconf działałby normalnie.
ssid

do zamkniecie/skasowania
a ja idę po jakąś porządną pokutę
Więc dzięki i przepraszam.
ODPOWIEDZ