Witajcie.
Ostatnio zainstalowałem screenlets i po tym panele Gnome wolniej mi się uruchamia oraz tapeta. Za nim się ona uruchomi jest czarny ekran i przez to conky mi znika, mimo że mam jego opóźnienie ustawione. Odinstalowałem screenlets , oraz wszystko co było z nim związane w programach startowych Gnome, ale widać że jest coś nie tak. Nadal wolne uruchamianie tapety i paneli Gnome.
Dodane:
Nadal mi się tak wolno ładuje Gnome i tapeta, proszę o pomoc.
Wolne uruchamianie systemu i tapety
Takie zabiegi już dawno sprawdziłem, na każdym koncie to samo. Start Gnome jest wolny jak i tapety. Podczas tego wolnego startu wyszedłem z X-ów i użyłem polecenia:tremor pisze:Po pierwsze, zobacz jak sprawa wygląda na innym, zwykłym użytkowniku. Jak takiego nie masz to załóż sobie do testów.
Kod: Zaznacz cały
ps ax
Liczyłem, że szybko wejdą aktualizacje z Gnome 2.30 do Squeeze bo pewnie coś się posypało w Gnome i może nautilusie. Ale jakoś jeszcze nie wchodzą. Zastanawiam się, czy nie zrobić aktualizacji do Sida a potem znowu do Squeeze. Może to naprawiłoby problem?
Tymczasowej aktualizacji osobiście nie polecam, ale to Twój wybór.
Natomiast do sprawdzenia co zajmuje dużo czasu procesora służą htop/gnome-system-monitor.
Sprawdź ten wątek: http://debian.linux.pl/threads/18129-db ... me-Squeeze
Natomiast do sprawdzenia co zajmuje dużo czasu procesora służą htop/gnome-system-monitor.
Nic to nie dało, nie mam nawet zainstalowanego gnome-disk-utility. Próbowałem przeinstalować Gnome, usunąłem z opcją ,,purge'' i potem ponownie pobrałem ponad 100MB pakietów Gnome i nadal to samo.tremor pisze:Tymczasowej aktualizacji osobiście nie polecam, ale to Twój wybór.
A sprawdzałeś już, czy nie masz jakichś niechcianych programów w autostarcie? Możesz także spróbować awaryjnej sesji GNOME.
Pisałeś także, że problem wystąpił po zainstalowaniu Screenlets i pozostał po jego odinstalowaniu, a na dodatek jest globalny. Mam więc pytanie: czy wraz ze screenlets nie zainstalowały się tobie jakieś inne pakiety, a jeśli tak, to czy odinstalowałeś je po usunięciu Screenlets? (jeśli używasz synaptica, możesz to sprawdzić w jego historii)
Aktualizacji Squeeze-Sid, a potem powracania do Squeeze nie polecam (mało prawdopodobne, że pomoże, a na pewno przyniesie kolejne problemy). I na pełne GNOME 2.30 w testing też bym na razie nie liczył, bo wielu pakietów nie ma jeszcze nawet w Sidzie i Experimentalu.
Pisałeś także, że problem wystąpił po zainstalowaniu Screenlets i pozostał po jego odinstalowaniu, a na dodatek jest globalny. Mam więc pytanie: czy wraz ze screenlets nie zainstalowały się tobie jakieś inne pakiety, a jeśli tak, to czy odinstalowałeś je po usunięciu Screenlets? (jeśli używasz synaptica, możesz to sprawdzić w jego historii)
Aktualizacji Squeeze-Sid, a potem powracania do Squeeze nie polecam (mało prawdopodobne, że pomoże, a na pewno przyniesie kolejne problemy). I na pełne GNOME 2.30 w testing też bym na razie nie liczył, bo wielu pakietów nie ma jeszcze nawet w Sidzie i Experimentalu.