Wolne uruchamianie systemu i tapety

Ogólne pytania dotyczące systemu
xterm

Wolne uruchamianie systemu i tapety

Post autor: xterm »

Witajcie.
Ostatnio zainstalowałem screenlets i po tym panele Gnome wolniej mi się uruchamia oraz tapeta. Za nim się ona uruchomi jest czarny ekran i przez to conky mi znika, mimo że mam jego opóźnienie ustawione. Odinstalowałem screenlets , oraz wszystko co było z nim związane w programach startowych Gnome, ale widać że jest coś nie tak. Nadal wolne uruchamianie tapety i paneli Gnome.

Dodane:
Nadal mi się tak wolno ładuje Gnome i tapeta, proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Post autor: tremor »

Po pierwsze, zobacz jak sprawa wygląda na innym, zwykłym użytkowniku. Jak takiego nie masz to załóż sobie do testów.
xterm

tremor pisze:Po pierwsze, zobacz jak sprawa wygląda na innym, zwykłym użytkowniku. Jak takiego nie masz to załóż sobie do testów.
Takie zabiegi już dawno sprawdziłem, na każdym koncie to samo. Start Gnome jest wolny jak i tapety. Podczas tego wolnego startu wyszedłem z X-ów i użyłem polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ps ax
aby sprawdzić co jest tego przyczyną, ale jest dużo wpisów związanych z gnome-panelem, applets i gvfsd.
Liczyłem, że szybko wejdą aktualizacje z Gnome 2.30 do Squeeze bo pewnie coś się posypało w Gnome i może nautilusie. Ale jakoś jeszcze nie wchodzą. Zastanawiam się, czy nie zrobić aktualizacji do Sida a potem znowu do Squeeze. Może to naprawiłoby problem?
Awatar użytkownika
tremor
Beginner

Post autor: tremor »

Tymczasowej aktualizacji osobiście nie polecam, ale to Twój wybór.
Natomiast do sprawdzenia co zajmuje dużo czasu procesora służą htop/gnome-system-monitor.
Sprawdź ten wątek: http://debian.linux.pl/threads/18129-db ... me-Squeeze
xterm

tremor pisze:Tymczasowej aktualizacji osobiście nie polecam, ale to Twój wybór.
Natomiast do sprawdzenia co zajmuje dużo czasu procesora służą htop/gnome-system-monitor.
Sprawdź ten wątek: http://debian.linux.pl/threads/18129-db ... me-Squeeze
Nic to nie dało, nie mam nawet zainstalowanego gnome-disk-utility. Próbowałem przeinstalować Gnome, usunąłem z opcją ,,purge'' i potem ponownie pobrałem ponad 100MB pakietów Gnome i nadal to samo.
Szyna

Post autor: Szyna »

A sprawdzałeś już, czy nie masz jakichś niechcianych programów w autostarcie? Możesz także spróbować awaryjnej sesji GNOME.
Pisałeś także, że problem wystąpił po zainstalowaniu Screenlets i pozostał po jego odinstalowaniu, a na dodatek jest globalny. Mam więc pytanie: czy wraz ze screenlets nie zainstalowały się tobie jakieś inne pakiety, a jeśli tak, to czy odinstalowałeś je po usunięciu Screenlets? (jeśli używasz synaptica, możesz to sprawdzić w jego historii)
Aktualizacji Squeeze-Sid, a potem powracania do Squeeze nie polecam (mało prawdopodobne, że pomoże, a na pewno przyniesie kolejne problemy). I na pełne GNOME 2.30 w testing też bym na razie nie liczył, bo wielu pakietów nie ma jeszcze nawet w Sidzie i Experimentalu.
ODPOWIEDZ