Witam wszystkich.
W najbliższym czasie zamierzam złożyć sobie komputer PC. Półka cenowa nie będzie za wysoka, bo co najwyżej 1500 zł, lecz zależy mi na idealnym dobraniu podzespołów, żeby wydajność była jak najlepsza. PC będzie działał na Debianie i jego główne zastosowania: programowanie, biuro, internet, multimedia, grafika 2D i obróbka 3D(!). Prosiłbym o pomoc w wyborze najlepszych konfiguracji ze sklepu esc.pl.
Sk
Jak multimedia i obróbka 3D w tej cenie to chyba musisz się zainteresować raczej propozycjami AMD. Athlon X4 630 (349zl) (w tej kwestii nic innego nie widzę), karta graficzna, cóż tu chyba trzeba by wziąć coś od NV dla świętego spokoju ze sterownikami i pełnym wsparciem dla multimediów, spory wachlarz możliwości w cenie ~250-300 zl, lub coś od AMD z rodziny r4xxx w podobnym przedziale cenowym, kwestia poszperania po testach. Dobra, tania płyta (~250zl) raczej się do takiego zestawu znajdzie (Razem to jakieś 900 zl). Zostaje zasilacz, RAM i obudowa, dysk. Trochę ciasno z budżetem (już nie wiem jak w to wpakować nagrywarkę DVD, chyba lepiej kupić coś na Allegro, za małe pieniądze), ale powinno dać radę.
Ja bym w każdym razie tak to widział.
Ja bym w każdym razie tak to widział.
To ma być cały komputer: obudowa, zasilacz, cpu, mobo, gpu, ram, dysk, nagrywarka dvd.
Edycja:
Chyba jednak dozbieram trochę kasy i zainwestuje w taki zestaw:
Suma: [RIGHT]1785
zł brutto1463.11
zł netto[/RIGHT]
Gdyby nie było podatków to mógłbym stwierdzić, że zmieściłem się w przedziale <1500. Co o nim sądzicie? Może jeszcze coś zamienić na bardziej wydajne?
Edycja:
Chyba jednak dozbieram trochę kasy i zainwestuje w taki zestaw:
Kod: Zaznacz cały
[B]Procesor:[/B]
AMD Athlon II X4 630 /2.8GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/
349 zł
[B]Płyta główna:[/B]
Gigabyte M61PME-S2P /GeForce 6100, DDR2-1066/
159 zł
[B]Pamięć RAM:[/B]
GoodRam 4GB (2x2GB) 800MHz CL5
330 zł
[B]Druga pamięć RAM:[/B]
-
-
[B]Dysk twardy:[/B]
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
179 zł
[B]Drugi dysk twardy:[/B]
-
-
[B]Kieszeń HDD:[/B]
-
-
[B]Karta graficzna:[/B]
Gigabyte GeForce GTS 250 512MB DDR3 /256bit/ HDMI/DVI
399 zł
[B]Karta dźwiękowa:[/B]
-
-
[B]Głośniki:[/B]
-
-
[B]Napęd FDD:[/B]
-
-
[B]Nagrywarka DVD:[/B]
NEC AD-7243S SATA LabelFlash (black)
99 zł
[B]Karta sieciowa:[/B]
-
-
[B]Tuner TV:[/B]
-
-
[B]Klawiatura:[/B]
-
-
[B]Mysz:[/B]
-
-
[B]Podkładka pod mysz:[/B]
-
-
[B]Obudowa:[/B]
Aerocool QS-200
140 zł
[B]Zasilacz:[/B]
Fortron FSP400-60APN 400W
130 zł
zł brutto1463.11
zł netto[/RIGHT]
Gdyby nie było podatków to mógłbym stwierdzić, że zmieściłem się w przedziale <1500. Co o nim sądzicie? Może jeszcze coś zamienić na bardziej wydajne?
Może coś takiego:
AMD Athlon II X4 620 lub AMD Phenom II X4 925
MSI 770-C45 lub AsRock M3A770DE
A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition
GeForce 9600GT lub GTS 250
Samsung F3 500GB SATA2 [HD502JH]
Cooler Master Elite 3xx
Chieftec/Delta lub Forton lub Pentagram 500-550W lub bequiet! PurePower L7 530W
Nagrywarka DVD
I teraz tak - jeżeli nie grasz to nie kupowałbym lepszej grafiki niż GF9600GT (można nawet jeszcze tańszą, np. 8600GT), no chyba, ze oprogramowanie na którym pracujesz wykorzysta potencjał GPU z CUDA, tego akurat nie wiem, bo nie podałeś na czym pracujesz.
I wtedy, kupując tańszą kartę możesz kupić lepszy procesor, tj. Phenom z większą ilością cache.
Co do płyty głównej to nowe AsRocki już nie są takie badziewne jak te stare, dlatego są teraz polecane. Tylko warto wcześniej sprawdzić kompatybilność płyty z pamięciami, żeby na pewno działały. Chociaż w pamięciach jest ogólnie duży wybór, ale te które podałem to chyba najtańsze 1333MHz CL7, jakie są w ESC. Można kupić szybsze, jeżeli w grę wchodzi OC.
No i właśnie, też czy będziesz chciał podkręcać procesor (i jednocześnie RAM), a warto to zrobić, bo nie podkręcając po prostu się marnuje cały potencjał sprzętu. Jednak do tego warto zmienić chłodzenie na lepsze, ale to już nie jest taki duży koszt.
AMD Athlon II X4 620 lub AMD Phenom II X4 925
MSI 770-C45 lub AsRock M3A770DE
A-Data 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition
GeForce 9600GT lub GTS 250
Samsung F3 500GB SATA2 [HD502JH]
Cooler Master Elite 3xx
Chieftec/Delta lub Forton lub Pentagram 500-550W lub bequiet! PurePower L7 530W
Nagrywarka DVD
I teraz tak - jeżeli nie grasz to nie kupowałbym lepszej grafiki niż GF9600GT (można nawet jeszcze tańszą, np. 8600GT), no chyba, ze oprogramowanie na którym pracujesz wykorzysta potencjał GPU z CUDA, tego akurat nie wiem, bo nie podałeś na czym pracujesz.
I wtedy, kupując tańszą kartę możesz kupić lepszy procesor, tj. Phenom z większą ilością cache.
Co do płyty głównej to nowe AsRocki już nie są takie badziewne jak te stare, dlatego są teraz polecane. Tylko warto wcześniej sprawdzić kompatybilność płyty z pamięciami, żeby na pewno działały. Chociaż w pamięciach jest ogólnie duży wybór, ale te które podałem to chyba najtańsze 1333MHz CL7, jakie są w ESC. Można kupić szybsze, jeżeli w grę wchodzi OC.
No i właśnie, też czy będziesz chciał podkręcać procesor (i jednocześnie RAM), a warto to zrobić, bo nie podkręcając po prostu się marnuje cały potencjał sprzętu. Jednak do tego warto zmienić chłodzenie na lepsze, ale to już nie jest taki duży koszt.
Proponuję minimum gf220gt. Najnowsze karty Nvidii posiadają pełne wsparcie dla materiałów hd (vdpau).
GF 210 także ma tę funkcję jednak jest troche za słaba i przy wysokim bitrate nie wyrabia.
Najważniejszym jest by karta była C
Starsze karty mimo że obsługują vdpau, nie posiadają pewnych funkcji w tym wsparcia dla przeplotu obrazu dla hd.
Zapoznaj się z tym: http://us.download.nvidia.com/XFree86/L ... dix-a.html
GF 210 także ma tę funkcję jednak jest troche za słaba i przy wysokim bitrate nie wyrabia.
Najważniejszym jest by karta była
Kod: Zaznacz cały
ID VDPAU
Starsze karty mimo że obsługują vdpau, nie posiadają pewnych funkcji w tym wsparcia dla przeplotu obrazu dla hd.
Zapoznaj się z tym: http://us.download.nvidia.com/XFree86/L ... dix-a.html