[+] Pliki .i386 uruchamianie pod Debianem Lenny

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
TheNat

[+] Pliki .i386 uruchamianie pod Debianem Lenny

Post autor: TheNat »

Witam.
Mam bardzo nietypowy problem. Ostatnio przeinstalowywałem system (Lenny z kde) i teraz nie mogę uruchomić pliku z rozszerzeniem *.i386. Dokładnie chodzi mi o plik openarena.i386, z którego tradycyjnie powinno się uruchomić grę pod Linuksem. Po dwukrotnym kliknięciu na dowolnym pliku z takim rozszerzeniem otwiera mi się okienko z zapytaniem wyboru programu, w którym chcę otworzyć plik. Czego może mi brakować w systemie (dodam, że zainstalowałem kde-core)?

Chciałby jeszcze o jedną błahostkę zapytać, a mianowicie, czy w kde istnieje coś takiego jak schemat dźwiękowy i gdzie to ewentualnie można ustawić? Zainstalowałem ostatnio jakieś nowe dźwięki systemowe, ale jakbym chciał powrócić do tych domyślnych muszę ustawiać każdy odgłos osobno. Wiem, można było zrobić kopię plików konf z katalogu ~/.kde ale już po wszystkim.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Sprawdź czy plik openarena.i386 ma atrybut wykonywalności.
TheNat

Tak, ma. Dodawałem jak się zaczął problem, swoją drogą ten katalog leży na innym dysku i przy reinstalacji systemu nic się tam nie zmieniło, mam też jakąś drugą grę i to samo się dzieje...
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jaki to konkretnie plik (pełna nazwa)? Skąd go i jak instalowałeś?
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Podejrzewam, że to skrypt jest w tym pliku. Spróbuj z terminala uruchomić. Jak zadziała to dorób plik .desktop i po problemie.
pavbaranov
Senior Member

No właśnie z tym skryptem to coś dziwnego. Openarena jest w repozytorium Lenny (choć nie wiem, co to instaluje, bo nie gram), zatem powinna się uruchamiać w jakiś "normalny" sposób z menu.
TheNat

Z konsoli się nie uruchamia również. Grę mam ze stronki, ściągnąłem rara bodajże, rozpakowałem i ma działać. Cała nietypowa sprawa polega na tym że rozpakowywałem to z pół roku temu, przewinęło mi się przez dysk już Ubuntu 9.10, Kubuntu 9.10, poprzednia instalacja Debian i na wszystkich tych systemach wystarczyło dwukrotnie kliknąć na ikonie pliku openarena.i386 i włączała się gra, a teraz przestało to tak działać.
Ale z tego co widzę to faktycznie nie jest to instalacyjna wersja tylko coś jak ,,rip'' gry, no ale dlaczego wcześniej działało?
pavbaranov
Senior Member

Taaaa... i teraz można sobie szklaną kulę zamówić.
Info ze strony openarena:
Debian Download the deb package from Debian and install it.
Or type "aptitude install openarena" in the terminal as root
Wydaje mi się, że po prostu coś zupełnie innego próbujesz zainstalować niż potrzeba.
TheNat

Dobrze, w takim razie nie będę jakoś specjalnie kombinował już, jak będę chciał sobie zagrać to zainstaluję z repozytorium.
Dziękuję.
pavbaranov
Senior Member

Czytałeś regulamin? Jeden temat - jeden problem.
ODPOWIEDZ