Kompilacja j

Ogólne pytania dotyczące systemu
wojtasm91

Kompilacja jądra dla wirtualnej maszyny o określonych wymaganiach

Post autor: wojtasm91 »

Witam.
Mam problem z kompilacją jądra, a mianowicie mój nauczyciel zlecił mi zadanie. Mam skompilować jądro dla wirtualnej maszyny. Pierwsze co mnie zdziwiło to to, że jądro ma mieć maksymalnie 1.1MB. Znalazłem sobie w internecie dość fajną instrukcję, wszystko szło poprawnie, aż do momentu, w którym w terminalu miałem wpisać polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install tk8.2 make gcc bin86 libc6-dev kernel-package
Po wpisaniu polecenia wyświetlony został komunikat, że nie odnaleziono paczki czy jakoś tak. Szczerze powiem, że za bardzo nie wiem jak dalej postąpić, pomóżcie.
Jądro, które pobrałem ma objętość 80MB, a po rozpakowaniu coś koło 600MB. Jeśli źle zamieściłem temat to przepraszam i proszę o przeniesienie do dobrego działu.
Z góry wielkie podziękowania za pomoc.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

kernel-package build-essential libncurses5-dev
Tyle powinno wystarczyć, jak nie chcesz paczkować, to i kernel-package możesz pominąć.
wojtasm91 pisze:Pierwsze co mnie zdziwiło to to, że jądro ma mieć maksymalnie 1.1MB.
Ale tyle maksymalnie ma zajmować bzImage czy całość (bzimage + moduły + ewentualne initrd)?
I czy to ma być współczesne jądro z gałęzi 2.6.x?
wojtasm91

Szczerze powiem, że sam nie wiem bo nauczyciel nic nie sprecyzował.
Po wpisaniu polecenia:

apt-get install tk8.2 make gcc bin86 libc6-dev kernel-package
wyświetla mi dokładnie coś takiego:

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu tk8.2
ArnVaker

Jakiś strasznie stary musisz mieć ten opis z którego korzystasz -- takiego pakietu nie ma już w Debianie.
Zresztą wcale go nie potrzebujesz, napisałem Ci w poprzednim poście co wystarczy do kompilacji jajka :)

apt-get install kernel-package build-essential libncurses5-dev
wojtasm91

Kolego opis mam stąd:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Aktualizacja_i_kompilacja_j%C4%85dra_w_Debianie/Budowanie_j%C4%85dra_krok_po_kroku
jeśli masz jakiś nowszy opis tak dokładny jak ten z wszystkimi krokami i poleceniami to podaj mi go, będę wdzięczny. Mam jeszcze jeden dylemat, jądro kompilowane jest pod dany sprzęt, a ja nie mam pojęcia jakie podzespoły ma wirtualna maszyna. Powiem też szczerze, że Linux jest moją mocną stroną.
ArnVaker

Faktycznie dosyć leciwy już ten opis, ale nie widziałem nigdzie czegoś aktualnego w podobnym stylu. Po instalacji tamtych pakietów to już właściwie:

make menuconfig
na szczycie źródeł i żmudna konfiguracja jaja.
wojtasm91 pisze:nie mam pojęcia jaki podzespoły ma wirtualna maszyna

lspci
lsmod
a coś takiego powie Ci mniej więcej co jest potrzebne do załadowania systemu bez initrd:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p ... 26#p141626
wojtasm91

Panie i Panowie możecie mi podać jakąś sprawdzoną instrukcje kompilacji jądra. Najlepiej taką żeby posiadała potrzebne polecenia. Z góry wielkie podziękowania za pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznij od przejrzenia:
Dla Początkujących
Inne polecane tematy
kaworu

Post autor: kaworu »

1.1MB? Jak samo jajo i wszystko jako moduł to pewnie się da. Lepiej dopytaj nauczyciela o szczegóły, możliwe, że to jest cześć zadania wyciągnąć od niego więcej informacji. No i jakie wymagania ma spełniać to jajo.
t1234k

Post autor: t1234k »

Tutaj masz to opisane jak to krok po kroku zrobić: http://www.4unix.pl/debian/kompilacja-w ... jadra.html

A w konfigu jądra ustawiasz prawie wszystko jako moduł. Za wyjątkiem sterowników sata, swojego procesora itp.
ODPOWIEDZ