historia polece
historia poleceń w konsoli - kde
Jak mogę uzyskać w konsoli (kde) podpowiedź dla wpisywanego polecenia, taki tab, ale uwzględniający historię ostatnich poleceń? Coś takiego jak w shellu amigaos dla tych co pamiętają :P
-
Znam znam, tylko mnie chodzi właśnie o podpowiedź i wyszukiwanie w tej historii tak wygodnie jak podpowiedzi przy użyciu taba. Bo na razie to używam:ale to nie jest tak wygodne
Kod: Zaznacz cały
history | grep
A ja mam takie pytanko, jak zwiększyć liczbę zapamiętywanych poleceń w konsoli?
Chodzi o to, że jak wpisze polecenie:
to konsola pokaże "tylko" 500 ostatnich wpisów/poleceń, a ja chciałabym aby zapamiętywała np. 800.
Chodzi o to, że jak wpisze polecenie:
history
lessmian2, dziękuje za wyczerpujące wyjaśnienie, z którego ciężko cokolwiek pojąć. :P
Przeczytałam podręcznik systemowy basha, trochę Google i wpisałam w konsoli:
i:
ale nic się nie zmienia w .bashrc a w .bash_history dalej jest 500 poleceń.
Sprawdzałam po wylogowaniu, bo dopiero wtedy dopisuje nowe polecenia, a najstarsze kasuje w tym pliku.
Edycja:
Nie chciało wyeksportować mi tych poleceń do pliku z konsoli, to dopisałam ręcznie do .bashrc dla użytkownika i roota i chyba zadziałało, bo pojawiły się w historii 504 polecenia.
Przeczytałam podręcznik systemowy basha, trochę Google i wpisałam w konsoli:
export HISTSIZE=1000
export HISTFILESIZE=1000
Sprawdzałam po wylogowaniu, bo dopiero wtedy dopisuje nowe polecenia, a najstarsze kasuje w tym pliku.
Edycja:
Nie chciało wyeksportować mi tych poleceń do pliku z konsoli, to dopisałam ręcznie do .bashrc dla użytkownika i roota i chyba zadziałało, bo pojawiły się w historii 504 polecenia.