Debian 5 Lenny jako serwer
-
Debian 5 Lenny jako serwer
Zainstalowałem dzisiaj Debiana 5 Lenny jako serwer i chciałbym do niego teraz podłączyć system Kubuntu i zrobić domenę. Czy jest taka możliwość? Jeśli tak to jak po kolei mam to zrobić bo po raz pierwszy mam styczność z serwerem linuksowym.
W jakim sensie domenę? Chodzi Ci o domeny DNS, czy o domeny windows? Co dokładnie chcesz zrobić? Jeżeli chcesz jakieś AD to może zainwestuj w windowsy, bo linux średnio się do tego nadaje tzn. jakoś tam działa, nawet kontroler domeny da się zrobić w miarę porządny, ale zaawansowane opcje AD są jeszcze ciągle niedostępne.
-
Chodzi mi o taką domenę jak np. wiem że można zrobić tak żeby w windows serwer 2003 ten system miał jakąś nazwę domeny i podłączyć do niego XP znając nazwę domeny i nazwe logowania administratora i hasło i wiem że można zarządzać kontami użytkowników na serwerze (tzn na serwerze windows 2003 jest tak że aby się ktoś zalogował na XP musi mieć konto utworzone na serwerze) czy w tym przypadku debian serwer i Kubuntu nadaje się też do takiego czegoś? Czy jest możliwość takiego samego utworzenia w przypadku linuxów?
-
Chce przygotować serwer telnet, ssh, dhcp, usługę ftp usługę www i żeby podłączyć pod ten serwer lokalny jakieś 5 komputerów linuksowych. Z tych komputerów będzie korzystać około 100 różnych użytkowników, którzy będą podłączeni do serwera więc muszą mieć konta chyba utworzone na serwerze - chyba że się tak nie da dlatego pytam tutaj na forum jak to zrobić.
Jak rozumiem będziesz miał serwer i do tego pięć końcówek tkóre w zasadzię będą pełniły rolę terminali (bo wszystkie usługi będą na serwerze). Jeżeli to będzie stu stałych użytkowników, to zwykłe /etc/shadow powinno Ci wystarczyć. Jeżeli chcesz to zrobić porządnie i jakoś sensownie tym zarządzać, to zainteresuj się ldap.
-
Tylko teraz powiedzcie mi jak zainstalować i skonfigurować na serwerze debiana te usługi: serwer telnet, ssh, dhcp, usługę ftp usługę www. Dodatkowo gdzie się ustawia nazwę domeny na serwerze debianie i jak podłączyć te 5 komputerów z kubuntu do tej domeny (tzn. gdzie się ustawia nazwę domeny w kubuntu aby można było się zalogować do kubuntu potem).
Coś Ty się uparł tak na te domeny. To nie jest windows, gdzie oprócz AD nic porządnie nie zrobisz. Zapomnij o domenach w świecie unixa bo to Ci niepotrzebne.
telnet - nawet się w to nie baw, bo używanie telnetu to; a) konieczność b) proszenie się o kłopoty.
ssh - apt-get install openssh-server
LAMP (linux, apache, mysql, php); http://www.google.com/search?hl=&q=debi ... 9&ie=UTF-8
dhcp - http://www.google.com/search?hl=&q=debi ... 9&ie=UTF-8
Wszystko co potrzebujesz, znajdziesz na googlu, i nie będziesz się musiał nawet specjalnie starać z pytaniami, bo opisów jest od groma. Zacznij czytać, eksperymentowac (np. na jakimś virtualboxie) i zadawać konkrente pytania, lub zainwestuj w profesjonalnego administratora.
telnet - nawet się w to nie baw, bo używanie telnetu to; a) konieczność b) proszenie się o kłopoty.
ssh - apt-get install openssh-server
LAMP (linux, apache, mysql, php); http://www.google.com/search?hl=&q=debi ... 9&ie=UTF-8
dhcp - http://www.google.com/search?hl=&q=debi ... 9&ie=UTF-8
Wszystko co potrzebujesz, znajdziesz na googlu, i nie będziesz się musiał nawet specjalnie starać z pytaniami, bo opisów jest od groma. Zacznij czytać, eksperymentowac (np. na jakimś virtualboxie) i zadawać konkrente pytania, lub zainwestuj w profesjonalnego administratora.
-
Właśnie serwer Debiana zainstalowałem na virtualboksie - spróbuję skonfigurować teraz ssh, dhcp, lamp. Tylko mam jeszcze pytanie po co mam tworzyć konta użytkowników na serwerze Debiana, a jest ich około jak te konta chyba nie będą potrzebne skoro nie będzie domeny, gdyż np. w Windowsie serwer 2003 te konta musiałyby być utworzone aby komputery które należały do tej domeny (przykładowo 10 komputerów Windows XP), a dokładniej użytkownicy aby skorzystać z komputera musieli się logować na swoje konto do domeny, a tutaj jak ma w końcu być?
Dodane:
Chciałem teraz zamontować CD bo nie widać płyty i wpisałem w konsoli takie polecenie: i wyświetliło mi komunikat:
O co w tym chodzi?
Dodane:
Chciałem teraz zamontować CD bo nie widać płyty i wpisałem w konsoli takie polecenie:
Kod: Zaznacz cały
mount -t auto /dev/cdrom /mnt/cdrom
you must specify the filesystem type
man mount