Mam serię problemów związanych z KDE. Opiszę je po kolei. Pytanie jest następujące: jak to wszystko wyeliminować? Może pada mi dysk (już raz był wymieniany) albo uszkodzone sektory (ang. bad sector)? A może coś z prawami dostępu do jakiegoś pliku konfiguracyjnego? Pytałem swojego lokalnego guru linuksowego - rozkłada ręce.
PROBLEM Z ZAPAMIĘTYWANIEM SESJI KDE
Od pewnego czasu mam problem polegający na tym, że KDE nie zapamiętuje sesji. Próbowałem:
- ustawić w panelu sterowania autozapisywanie ostatniej sesji
- ustawić ręczne zapisywanie, a następnie zapisać
DZIWNE ZACHOWANIE KDE
Od tego samego mniej więcej czasu KDE zachowuje się dziwnie. Oprócz wspomnianego braku zapisywania/zapamiętywania sesji występują również następujące problemy:
- Często, choć nie zawsze, konieczne jest dwukrotne logowanie do KDM. Wpisuję login i hasło, na 2 lub 3 sekundy pojawia się ekran powitalny KDE, po czym znowu pojawia się panel logowania KDM. Po powtórnym wpisaniu hasła następuje logowanie do KDE.
- Uruchamia się stara sesja (jak wyżej), widgety Superkaramby są wszędzie tam, gdzie ich nie potrzeba.
- Bardzo często następuje samoistne zamykanie się Audacious, bardzo często również Audacious zawiesza się i konieczny jest:Ten problem dotyczy wyłącznie Audacious i żadnej innej aplikacji.
Kod: Zaznacz cały
kill -9 ...
- Dość często zawiesza mi się Flash w przeglądarce - szczegóły w tym wątku: http://debian.linux.pl/threads/17615-za ... j?p=113121 (Problem do tej pory nie rozwiązany! Robiłem już wszystko.)
- Próba zmiany KDM na GDM zakończona niepowodzeniem. W tty, po wpisaniu otrzymuję komunikat ".............". Natomiast po wpisaniu
/etc/init.d/kdm stop
konsola twierdzi, że takiego polecenia nie ma. W tym momencie Próba przełączenia się na terminal graficzny kończy się zawieszeniem. A najlepsze, że nie wiem czy całego systemu, czy tylko części. W każdym razie klawiatura i mysz nie odpowiadają i konieczny jest twardy restart poprzez przytrzymanie przycisku "Power" na obudowie laptopa.Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure
- Jako root, po wpisaniu:i dwukrotnym naciśnięciu klawisza TAB, w tty nie widzę na liście polecenia:
dpkg
ale w uruchomionej pod X-ami konsoli widzę. Nota bene jest tam znacznie więcej pozycji dpkg-* niż na liście w tty.Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure
- Próba zmiany KDM na GDM i ustawienia go jako domyślny, przy pomocy GkDebconf, również zakończona niepowodzeniem.
- Okienko dodawania kolejnych widgetów Superkaramby dosłownie ucieka podczas przeciągania go myszą w inne miejsce pulpitu. Ponadto zawsze jest na samym spodzie tzn. pod wszystkimi możliwymi oknami, dymkami pomocy itd. Nie daje się również przenosić na sąsiednie pulpity w widoku wszystkich pulpitów wtyczki Expo dla Compiza. Tak samo zachowują się menu podręczne widgetów Superkaramby (z tym, że oczywiście nie dotyczy ich kwestia przenoszenia w Expo)
- Przy dłuższej pracy tzn. ponad kilkadziesiąt godzin:
- system staje się bardzo powolny (dotyczy wszystkich aplikacji)
- nowo zapisywane na pulpicie pliki widoczne są jedynie w menadżerach plików, ale po zminimalizowaniu wszystkich aplikacji nie widać ich na pulpicie (tzn. widać tylko uprzednio tam będące, ale nie widać nowo zapisanych)
- okna aplikacji wychodzą poza dolną krawędź pulpitu i nie można ich w żaden sposób przenieść ani zmienić rozmiaru. Można tylko albo maksymalizować, albo minimalizować.
- Debian Lenny/Squeeze (hybryda na jądrze Lenny 2.6.26-1-686)
- ostatnia aktualizacja - nie pamiętam.
chameleon:~# uname -a Linux chameleon 2.6.26-1-686 #1 SMP Fri Mar 13 18:08:45 UTC 2009 i686 GNU/Linux
- ostatnia kopia zapasowa danych - ok. rok temu (być może stąd te problemy)
- ostatni skan dysku (np. uszkodzone sektory) - nigdy.
- ostatnia aktualizacja - nie pamiętam.
- KDM, KDE 3.5.10
- Compiz + Fusion Icon + Emerald (na życzenie wypiszę dokładnie jakie wtyczki mam włączone)
- Superkaramba, Screenlets
- Flock, Kadu, Skype, Krusader, Gimp
- KPowersave, Wicd Manager