Jak po

Pomoc dotycząca instalacji systemu
rryk

Jak połączyć stabilną wersje Lennego ze starym Xfree86?

Post autor: rryk »

Witam wszystkich.
Mam bardzo stary laptop, słaby, że ledwo działa na nim Windows XP. Kumpel poprosił mnie abym mu zainstalował jakiegoś Linuksa. Więc próbowałem różnych systemów jednak w większości nie było obrazu bądź nie wiedzieć czemu, nie wykrywało dysku przy instalacji.

Zająłem się tymi systemami gdzie był obraz a był on np. na starym Knoppiksie (LiveCD) i porównałem jego X-y z X-ami pozostałych systemów, ku mojemu zdziwieniu w Knoppiksie był Xfree86, a w pozostałych X.Org. Więc wpadłem na pomysł aby zainstalować Debiana (Lenny) i samemu wybrać Xfree86 jako serwer X.
Zabrałem się do pracy, odznaczyłem instalacje X i w końcu ujrzałem czarną konsole, następnie zainstalowałem sterownik od WiFi, dodałem repozytorium. Zaktualizowałem i szukam:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-cache search xfree86 | less
Została wypisana dość pokaźna lista. Przejrzałem całą i jedyne co ujrzałem przydatnego to xserver-xfree86 ale po zainstalowaniu tego i próbie uruchomienia środowiska graficznego widziałem to co na innych w trybie livecd, czyli ciemność i zawieszenie komputera. Powróciłem do punktu wyjścia, nagle wpadłem na pomysł aby zamiast repozytorium od Lennego dać od Etcha i tam poszukać. Okazało się, że jest sam xfree86 więc go zainstalowałem, następnie (po raz drugi) slima i w chwili próby pojawił się ekran logowania. To był pierwszy sukces. Potem już doinstalowałem LXDE, zmieniłem repozytorium na Lennego zrobiłem aktualizację i po niej przysłowiowa lipa. Choć podobno niczego nie usuwało (bynajmniej o niczym mnie nie poinformowało). Ja się wkurzyłem kumpel też, kumpel zainstalował Windowsa tak tymczasowo, a ja poszedłem do domu.

I stąd moje pytanie jak połączyć stabilną wersje Lennego ze starym Xfree86?
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Ja bym zrobiła to trochę od drugiej strony, czyli zainstalowała Knoppixa 5.3.1 DVD lub 5.1.1 CD na dysku, a potem zmieniła w sources.list repozytoria na Etcha zostawiając tylko repozytorium Knoppixa i zaktualizowała.
Jak po aktualizacji X-y będą działać, to możesz spróbować zmienić repozytoria z Etcha na Lenny i znów zaktualizować.
Zobaczysz wtedy czy X-y będą działać.

Knoppix jest oparty w dużej mierze na Debianie i po zainstalowaniu i dodaniu repozytoriów Debiana jest normalnym Debianem, tylko trochę inaczej zainstalowanym. ;)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Podasz jaki to notebook?
Pomysł Katiushy. Skoro Knoppix działa, to może lepiej jego zainstalować?
rryk

Knoppix owszem działa lecz chodzi o to że po pierwsze to był stary Knoppix (chyba 5.0) a po drugie nie mogę go zainstalować bo nie wiem czemu dysku mi w nim nie wykrywa zaś Debiana (Lenny) zainstaluje ale X-y nie chcą startować. No a laptop to poczekaj chwilę.
Poza tyn to podejście, które opisałem w tym temacie było już drugim. Pierwsze wyglądało tak i działo się nieco wcześniej.
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=118278

Przepraszam za podwójną wiadomość ale odświeżam temat - ma ktoś jakieś pomysły?
zbig

Post autor: zbig »

Przepraszam z góry za strasznie głupie pytanie, ale czy zainstalowałeś sterownik do grafiki http://packages.debian.org/lenny/xserve ... eo-trident . Opis także w http://www.digipedia.pl/man/doc/view/trident.4/
pavbaranov
Senior Member

OK, zdaje się, że Debian się wiesza na czarnym ekranie, bowiem nie instaluje, bądź nie potrafi sobie przyporządkować odpowiedniego sterownika do Twojej Toshiby. Xorg prawdopodobnie nie ma tu wiele do rzeczy.
Zrobiłbym tak:
1. zainstalował wersję bazową
2. doinstalował Xy, dbając o to, by znalazł się pośród instalowanych pakietów ten, który obsługuje Twoją kartę (prawdopodobnie jest to ów sterownik podany przez zbiga, ale sprawdź sam poprzez lspci z konsoli - wyjdzie Ci jaką masz kartę, wówczas poszukaj w necie co ją obsługuje); w pliku xorg.conf (jeśli się utworzy) - powinien być ten sterownik, jeśli tak, pomijasz pkt następny, jeśli nie - przechodzisz do niego.
3. Stwórz plik xorg.conf z odpowiednimi ustawieniami. Tworzysz go poprzez Xorg -configure, a następnie utworzony plik przenosisz do katalogu /etx/X11/
4. Teraz doinstaluj jakieś - lekkie - środowisko (w sumie, to poleciłbym LXDE, chodzi dobrze na komputerach, które obsługują jedynie Windows 98).
Zobacz też tu: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=727409 - jak widać, komuś nawet na Ubuntu się udało.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Tworzysz go poprzez Xorg -configure
A nie ma być?

X -configure
i znajdzie się on w katalogu domowym, ale root'a.
pavbaranov
Senior Member

Katiusha - masz rację. Tyle, że - przynajmniej w *buntu - tworzy się on tam, gdzie wywołujesz.
rryk

@zbig: jeżeli nie było tego sterownika standardowo na krążku z debianem to nie instalowałem go
Ps. Wyszedłem nieco na idiotę bo nawet nie sprawdziłem lspci uważając że po prostu X.Org nie obsługuję tak starej/słabej karty ale spróbuje zdziałać coś tym sposobem co napisaliście mi
ODPOWIEDZ