Drukarka Konica Minolta bizhub 163 instalacja pod Ubuntu 9.10

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
cycu85

Drukarka Konica Minolta bizhub 163 instalacja pod Ubuntu 9.10

Post autor: cycu85 »

Witam.
Staram się uruchomić drukarkę Konika Minolta bizhub 163 na Ubuntu 9.10. Niestety nie ma żadnych dostępnych sterowników. Próbowałem sterowników od innych modeli ale nie działają. Szukałem też pliku postscritptowego do tej drukarki ale też nie znalazłem. Jeżeli ktoś wie jak można zainstalować tą drukarkę to proszę o pomoc.
Dodam jeszcze, że łączę się z tą drukarką w sieci lan.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Obawiam się, że będziesz miał problem. Oto odpowiedź serwisu Konica/Minolta udzielona komuś na forum linux-foundation:
"Most of the drivers that are available are GDI drivers and not compatible with LINUX. If you install a special firmware level on your copier, you could use the PCL driver version 1.0 installed on windows to obtain the PPD. Use the PPD with CUPS to print.
This is the link for the available drivers.
[onyxftp.mykonicaminolta.com]
Jednak zdaje się, że niczego tu nie znajdziesz.
Ten link: http://diplodrivers.com/download-driver ... ZHUB%20163 prawdopodobnie już znasz, ale zdaje się, że też niczego nie wskórasz.
cycu85

Post autor: cycu85 »

Dzięki za pomoc Jutro jeszcze coś będę kombinował jak się mi uda to wam dam znać ale czuję że chyba nic z tego. :(
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nie wiem, na czym to polega, ale jest jakaś możliwość drukowania jeśli ten komputer do którego fizycznie jest podłączona drukarka jest pod kontrolą takiego systemu, który ją obsługuje i jednocześnie zapewnia usługi serwera druku (zdaje się). Jak to się robi - nie wiem, nigdy nie byłem zmuszony robić. Tak kiedyś jakiś gość w sklepie, który chciał mi sprzedać urządzenie za ok. 20tys pln twierdził. Jako, że mu nie bardzo uwierzyłem, zwłaszcza, że jego chęć sprzedaży była wyższa niż wiedza o linuksie (w firmie wszystkie komputery na linuksie), nie jestem posiadaczem tego urządzenia i nie wiem jak się za to zabrać.
ODPOWIEDZ