Bind9, wiele domen

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
mousik2

Bind9, wiele domen

Post autor: mousik2 »

Witam.
Zainstalowałem oraz skonfigurowałem Binda z jedną domeną. named-checkconf i named-checkzone nie wyświetlają błędów. Dodatkowo dwie domeny wskazują na mój adres IP. Muszę je konfigurować w bindzie? Wcześniej miałem zrobione to w ten sposób, że do named.conf dodałem odpowiedni wpis dla każdej domeny, następnie utworzyłem dla każdej domeny plik db.nazwa.pl i w nich odpowiednią konfigurację. Jakiś czas działało to poprawnie/prawie poprawnie (niepotrzebne skreślić). Nie wiem czy tak powinno się to robić czy nie.
Działałem wg opisu debian.one.pl.

Czy ktoś może mnie naprowadzić na opis jak podpiąć wiele domen lub dać przykładową konfigurację db.domena.pl (bo rozumiem, że strefę muszę wypisać dla każdej domeny w named.conf)?
gajosew

Post autor: gajosew »

A może lepiej te 2 domeny "załatwić" serwerem apache i wirtualnymi hostami?
mousik2

Czyli sugerujesz, że w bindzie mam ustawić tylko jedną strefę? To jak wydeleguję 2 inne domeny na mój serwer (domeny są wydelegowane, pytam z ciekawości jak to wygląda jak mam czystego binda)?

Co do Apache2 to problem pojawia się jak dla każdej domeny chcę mieć:

Kod: Zaznacz cały

www. 
mail.
 ftp.
i inne. Przykładowo jeśli dla każdej domeny zrobię sobie wpis

mail
w apache2 dla każdej domeny utworzę wirtualkę

mail.domena1.pl
mail.domena2.pl
mail.domena3.pl
to przy wywołaniu

domena1.pl
domena2.pl
czy nawet

[url=http://www.domena3.pl]www.domena3.pl[/URL] 
przekierowuje na

mail.domena1.pl.
Oczywiście jak usunę wirtualki to wszystko wraca do normy.
W tych wirtualkach wpisywałem adres

mail.domenaX.pl
i ścieżkę do squiller mail.
bzyk
Beginner

Post autor: bzyk »

O! Kolejny użytkownik, który dostał bana na Google.

http://www.google.com/search?hl=&q=bind ... 1&ie=UTF-8 - zakładam, że chcesz mieć ,,klikalnego'' binda.
mousik2

Nie koniecznie klikalnego, mam webmina więc mogę sobie wyklikać lecz całą konfigurację robiłem ręcznie i zapytałem czy przeprowadzona przeze mnie konfiguracja jest poprawna pod względem logicznym, nie technicznym.
Bzyk, gdyby miał bana na Google to nie wydelegowałbym domen na mój serwer a co dopiero skonfigurować wirtualki na apache2.
bzyk
Beginner

Post autor: bzyk »

Ja to widzę tak, że dla każdej domeny musisz mieć plik strefy (domeny - nie, poddomeny). Ale ja mało w życiu widziałem :) Więc pewno da się w bindzie inaczej...
Trefnis

Post autor: Trefnis »

mousik2 pisze:Witam.
Zainstalowałem oraz skonfigurowałem Binda z jedną domeną. named-checkconf i named-checkzone nie wyświetlają błędów. Dodatkowo dwie domeny wskazują na mój adres IP. Muszę je konfigurować w bindzie? Wcześniej miałem zrobione to w ten sposób, że do named.conf dodałem odpowiedni wpis dla każdej domeny, następnie utworzyłem dla każdej domeny plik db.nazwa.pl i w nich odpowiednią konfigurację. Jakiś czas działało to poprawnie/prawie poprawnie (niepotrzebne skreślić). Nie wiem czy tak powinno się to robić czy nie.
Działałem wg opisu debian.one.pl.

Czy ktoś może mnie naprowadzić na opis jak podpiąć wiele domen lub dać przykładową konfigurację db.domena.pl (bo rozumiem, że strefę muszę wypisać dla każdej domeny w named.conf)?
Wybacz nie do końca rozumiem.
Masz kilka różnych domen wykupionych i teraz, czy są te domeny delegowane na Twoje serwery dns (minimum dwa, może być jedna maszyna i jedna wirtualna).
Czy masz domeny przekierowane na Twój IP bo to jest różnica.

J
eśli odpowiedź pierwsza to dokładnie tak jak opisałeś, dla każdej domeny piszesz plik strefy i potem go dopisujesz do pliku named.conf (ewentualnie jeszcze ustawiasz revDNS jeśli ma być też poczta).
Jeśli odpowiedź druga to z tego co się orientuję (głowy nie dam) trzeba w apache taką stronę w wirtualnym serwerze wystawić.

P
ozdrawiam.
mousik2

Mam kilka domen, wszystkie wydelegowane w ten sam sposób:

domena1.pl IN NS ns1.domena.pl
ns1.domena.pl IN A moj_adres_ip
Tak jak napisał bzyk - stworzyłem 3 strefy w named.conf, stworzyłem 3 pliki db.domena.costam a w nich ODPOWIEDNIO dla każdej domeny:

$TTL 3600
@   IN  SOA     ns1.domenaX.pl.    root.domenaX.pl. (
    2002070201
    86400
    3600
    3600000
    1209600
)
;
@   IN  NS      ns1.domenaX.pl.
@   IN  NS      ns2.domenaX.pl.
@   IN  MX  10  mail.domenaX.pl.
;
@   IN  A   moj_adres_ip
www IN  A   moj_adres_ip
ns1 IN  A   moj_adres_ip
ns2 IN  A   moj_adres_ip
mail    IN  A   moj_adres_ip
Pytanie, czy tak się powinno robić?

Co do Apache to tak jak wspomniałem wyżej, po zrobieniu 3 wirtualek

mail.domenaX.pl
wszystkie url z są przekierowywane na jeden, nie ważne jaki adres wpisze i tak przekierowuje do:

mail.domena1.pl
Edycja:
Dodam, że wirtualki dla:

domena1.pl
domena2.pl
domena3.pl
działają poprawnie.
ODPOWIEDZ