Bind9, wiele domen
Bind9, wiele domen
Witam.
Zainstalowałem oraz skonfigurowałem Binda z jedną domeną. named-checkconf i named-checkzone nie wyświetlają błędów. Dodatkowo dwie domeny wskazują na mój adres IP. Muszę je konfigurować w bindzie? Wcześniej miałem zrobione to w ten sposób, że do named.conf dodałem odpowiedni wpis dla każdej domeny, następnie utworzyłem dla każdej domeny plik db.nazwa.pl i w nich odpowiednią konfigurację. Jakiś czas działało to poprawnie/prawie poprawnie (niepotrzebne skreślić). Nie wiem czy tak powinno się to robić czy nie.
Działałem wg opisu debian.one.pl.
Czy ktoś może mnie naprowadzić na opis jak podpiąć wiele domen lub dać przykładową konfigurację db.domena.pl (bo rozumiem, że strefę muszę wypisać dla każdej domeny w named.conf)?
Zainstalowałem oraz skonfigurowałem Binda z jedną domeną. named-checkconf i named-checkzone nie wyświetlają błędów. Dodatkowo dwie domeny wskazują na mój adres IP. Muszę je konfigurować w bindzie? Wcześniej miałem zrobione to w ten sposób, że do named.conf dodałem odpowiedni wpis dla każdej domeny, następnie utworzyłem dla każdej domeny plik db.nazwa.pl i w nich odpowiednią konfigurację. Jakiś czas działało to poprawnie/prawie poprawnie (niepotrzebne skreślić). Nie wiem czy tak powinno się to robić czy nie.
Czy ktoś może mnie naprowadzić na opis jak podpiąć wiele domen lub dać przykładową konfigurację db.domena.pl (bo rozumiem, że strefę muszę wypisać dla każdej domeny w named.conf)?
Czyli sugerujesz, że w bindzie mam ustawić tylko jedną strefę? To jak wydeleguję 2 inne domeny na mój serwer (domeny są wydelegowane, pytam z ciekawości jak to wygląda jak mam czystego binda)?
Co do Apache2 to problem pojawia się jak dla każdej domeny chcę mieć: i inne. Przykładowo jeśli dla każdej domeny zrobię sobie wpis w apache2 dla każdej domeny utworzę wirtualkę
to przy wywołaniu
czy nawetprzekierowuje na Oczywiście jak usunę wirtualki to wszystko wraca do normy.
W tych wirtualkach wpisywałem adres i ścieżkę do squiller mail.
Co do Apache2 to problem pojawia się jak dla każdej domeny chcę mieć:
Kod: Zaznacz cały
www.
mail.
ftp.
mail
mail.domena1.pl
mail.domena2.pl
mail.domena3.pl
domena1.pl
domena2.pl
[url=http://www.domena3.pl]www.domena3.pl[/URL]
mail.domena1.pl.
W tych wirtualkach wpisywałem adres
mail.domenaX.pl
O! Kolejny użytkownik, który dostał bana na Google.
http://www.google.com/search?hl=&q=bind ... 1&ie=UTF-8 - zakładam, że chcesz mieć ,,klikalnego'' binda.
http://www.google.com/search?hl=&q=bind ... 1&ie=UTF-8 - zakładam, że chcesz mieć ,,klikalnego'' binda.
Nie koniecznie klikalnego, mam webmina więc mogę sobie wyklikać lecz całą konfigurację robiłem ręcznie i zapytałem czy przeprowadzona przeze mnie konfiguracja jest poprawna pod względem logicznym, nie technicznym.
Bzyk, gdyby miał bana na Google to nie wydelegowałbym domen na mój serwer a co dopiero skonfigurować wirtualki na apache2.
Bzyk, gdyby miał bana na Google to nie wydelegowałbym domen na mój serwer a co dopiero skonfigurować wirtualki na apache2.
Wybacz nie do końca rozumiem.mousik2 pisze:Witam.
Masz kilka różnych domen wykupionych i teraz, czy są te domeny delegowane na Twoje serwery dns (minimum dwa, może być jedna maszyna i jedna wirtualna).
Czy masz domeny przekierowane na Twój IP bo to jest różnica.
Jeśli odpowiedź pierwsza to dokładnie tak jak opisałeś, dla każdej domeny piszesz plik strefy i potem go dopisujesz do pliku named.conf (ewentualnie jeszcze ustawiasz revDNS jeśli ma być też poczta).
Jeśli odpowiedź druga to z tego co się orientuję (głowy nie dam) trzeba w apache taką stronę w wirtualnym serwerze wystawić.
Pozdrawiam.
Mam kilka domen, wszystkie wydelegowane w ten sam sposób:
Tak jak napisał bzyk - stworzyłem 3 strefy w named.conf, stworzyłem 3 pliki db.domena.costam a w nich ODPOWIEDNIO dla każdej domeny:
Pytanie, czy tak się powinno robić?
Co do Apache to tak jak wspomniałem wyżej, po zrobieniu 3 wirtualek wszystkie url z są przekierowywane na jeden, nie ważne jaki adres wpisze i tak przekierowuje do: Edycja:
Dodam, że wirtualki dla:działają poprawnie.
domena1.pl IN NS ns1.domena.pl
ns1.domena.pl IN A moj_adres_ip
$TTL 3600
@ IN SOA ns1.domenaX.pl. root.domenaX.pl. (
2002070201
86400
3600
3600000
1209600
)