Brak dźwi

Ogólne pytania dotyczące systemu
fervi

Brak dźwięku w Debianie Squeeze

Post autor: fervi »

Witajcie!
Potrzebuje zainstalować na starym komputerze jak najmniejszą ilość pakietów i stworzyć jak największą funkcjonalność. Wszystko ładnie pięknie, ale dźwięku nie słychać. Jest to Debian Squeeze w wersji ,,minimalnej'' (że tak się wyrażę, zawierający konsolę). To nie wina regulacji głośności (pogłośniłem za pomocą alsamixera). Jeśli ktoś ma jakiś pomysł niech da znać.
Z góry dziękuję Fervi
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Tak. Mam. Podeślij przy okazji kulę szklaną, najlepiej kryształową. Zobacz jak mądrze zadawać pytania w materiałach dla początkujących na forum.
amkrankruleuen

Post autor: amkrankruleuen »

Sprawdź czy masz następujące pakiety:

Kod: Zaznacz cały

alsa-source alsa-base alsa-utils
fervi

Alsę mam, oprócz alsa-source @Pav Czuję od ciebie nutkę sarkazmu
amkrankruleuen

Post autor: amkrankruleuen »

Proponuję zainstalować pakiet alsa-source.

aptitude install alsa-source
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

&quot pisze:Proponuję zainstalować pakiet alsa-source.
A po co ?

Info info i jeszcze raz info

wzór
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

fervi - to nie nutka. Przeczytaj to co podałeś w swoim pierwszym wpisie i zastanów się jakie nam informacje podałeś. Jeszcze raz odsyłam do materiałów o tym jak poprawnie zadawać pytania na forum. Inaczej udzielone Ci, w dobrej wierze, acz pochopnie odpowiedzi mogą zrobić więcej złego niż dobrego w Twoim systemie.
Jak powiedział ilin: info, info, info. Bez tego nie razbjeriosz.
fervi

0 [AudioPCI       ]: ENS1371 - Ensoniq AudioPCI                       Ensoniq AudioPCI ENS1371 at 0x2080, irq 16  0 snd_ens1371 Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16. Linux Intinte 2.6.26-2-686 #1 SMP Tue Mar 9 17:35:51 UTC 2010 i686 GNU/Linux ii  alsa-base                            1.0.21+dfsg-2              ALSA driver configuration files ii  alsa-utils                           1.0.22-1                   Utilities for configuring and using ALSA ii  libsdl1.2debian-alsa                 1.2.13-5                   Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA  ii  libpulse-mainloop-glib0              0.9.21-1                   PulseAudio client libraries (glib support) ii  libpulse0                            0.9.21-1                   PulseAudio client libraries  Chip: Cirrus Logic CS4297A rev 3 
Karta emulowana przez VMware (odtwarzacz). Co jeszcze potrzebujecie?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Probowałes odpalić alsamixer i pobawić się suwakami i przełącznikami ?
Zainstaluj oczywiście pakiet

alsa-utils
fervi

Mam wszystko na maksimum. Jest to brak jakiegoś pakietu, bo jeśli zainstaluje z np. Lxde, to dźwięk jest, ale bez Xów to chyba nie instaluje się jakiś pakiet i dźwięku ani widu, ani słuchu.
Fervi
ODPOWIEDZ