instalacja Debiana jako drugiego systemu

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

O rety, jasne że zapisz obraz na dysk czyli opcja pierwsza na górze po lewej.
Nawet masz narysowane --> Obraz pliku > Płyta CD/DVD
Kłania się czytanie ze zrozumieniem ;)

http://pclab.pl/zdjecia/pliki/i/imgburn_screen_550.png

I jak płyta DVD ma prędkość nagrywania np. x8 to ustaw połowę czyli x4, aby nagrało się bez błędów.
rockefeller

Post autor: rockefeller »

Wszystko poszło prawidłowo. Chodzi tutaj mi o nagranie płyty, odczytuje mi itp.

Tak więc, jestem przy tym punkcie:
http://debian.linux.pl/staff/install/07 ... owania.jpg

Mój dysk jest podzielony na 5 partycji, jedną zrobiłem wolną o nazwie Linux (I). Nie wiem jak zrobić aby na niej to wszystko zainstalować? Nie chcę stracić żadnych danych z innych partycji. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Nie za wygodny jesteś? A rozejrzyj się trochę po forum...

http://debian.linux.pl/threads/5676-Prz ... -napiszesz!

http://debian.linux.pl/showthread.php?t=743

Tam jest o instalacji Debiana.

Wszystko chcesz na tacy? :P
vikal

Post autor: vikal »

Pierwszą rzecz jaką robimy to musimy pobrać Debian Lenny - pobieramy ją z tej strony: http://www.debian.org/CD/http-ftp/#stable. Następnie wypalamy plik .iso na płytkę (uwaga potrzebna jest tylko pierwsza płytka).

Drugą czynność jaką powinno się wykonać to pobrać płytkę tzw. awaryjna - płytkę Live CD np. Ubuntu - tutaj:
http://ubuntu.pl/pobierz.php także wypalamy ją jako plik .iso

Po wypaleniu obu płyt uruchamiamy płytę z Ubuntu jako LiveCD, następnie odpalamy program GParted (znajduje się on w Sytem-Administracja- GParted - lub pod nazwą Partition Edytor). W programie tym pojawiają się wszystkie dostępne partycje i dyski znajdujące się w komputerze. Jeśli posiadasz inny system np. Windows powinien on być jako pierwszy z wielu innych partycji znajdujących się na komputerze. Jako drugi system możesz zainstalować Debiana lub inny Linux.

Pierwsze co robisz to usuwasz wszystko co cenne z partycji znajdującej się po Windowsie. Następnie usuwasz tą partycje i pozostawiasz ją nieprzydzieloną (czyli surowa). Pamiętaj, nie tworzysz nowej partycji, partycje dla Linuksa stworzysz w momencie instalacji Linuksa. Jeśli stworzysz partycje dla Linuksa wcześniej komputer usunie wszystko co się znajduje na dyskach (Windowsa, pliki które przechowujesz). Także warto uważać.

Następnie uruchamiasz płytkę Debiana. Pojawiają Ci się 4 możliwe opcje- wybierz 2 (wersja graficzna) wygodniejsza). Następnie lecisz instynktownie do partycjonowania. W partycjonowaniu wybierasz opcję ręcznie i jedziesz dalej, następnie wybierz ,,wolna przestrzeń'' i dalej, utwórz nową partycję - dalej, wpisujesz rozmiar partycji (pamiętaj musisz podzieli ja na 3 części) - także jeśli przeznaczyłeś 10GB wpisujesz teraz 6GB ponieważ tworzysz w tej chwili główną partycje (/). Więc wpisujesz 6GB i jedziesz dalej, zaznaczasz ,,podstawowa'' i dalej, zaznaczasz ,,początek'' i dalej, pokazuje Ci się, że punkt montowania jest ,,/ '' - i jest. Przechodzisz dalej - zaznaczasz WOLNA PRZESTRZEŃ i dalej, UTWÓRZ NOWĄ PARTYCJE i dalej, tworzysz partycje o rozmiarze 3GB i dalej, zaznaczasz LOGICZNA i dalej, zaznaczasz ,,koniec'' i dalej, pojawia ci się punkt montowania /home. Zaznaczasz pozostałą ,,wolną przestrzeń'' i dalej ,,utwórz nową partycję'' i dalej, wpisujesz dajesz resztę co zostało wolnej przestrzeni i dalej, zaznaczasz ,,logiczna'' i dalej, zaznaczasz napis ,,użyj jako: system plików ext3...'' i otwierasz ten napis, pojawia Ci się lista - wybierz przestrzeń wymiany i dalej, następnie dalej, potem zakończ partycjonowanie (na samym dole) i dalej, i potwierdź zmiany na dyskach.

W wyborze oprogramowania wybierz środowisko graficzna i system podstawowy i pamiętaj potwierdź, że chcesz zainstalować GRUB, to ważne.

jeśli będziesz chciał zdjęcia z poradnika to napisz maila. Wyślę.
Powodzenia.
agavoides
Beginner

Post autor: agavoides »

Właśnie sobie wydrukowałem dziękuję, brakuję mi tylko jednego kroku. Ja się przynajmniej raz na tym potknąłem. Może by przed restartem komputera z płytką w napędzie sprawdzić czy się na płytce jakieś pliki zapisały.
Mnie się zdarzyło, że po ogłoszeniu przez Kb3 tryumfalnie, że wypalenie zakończyło się sukcesem, w żaden sposób komputer do instalacji nie chciał przystąpić. Dopiero po kilku próbach wpadłem na to żeby otworzyć płytkę w sposób normalny i okazało się, że komputer nic na niej nie widzi.
Przez godzinę bylem zdezorientowany. Dość często czytam, że instalacja po restarcie nie następuje. Może przynajmniej w części tych przypadków istnieje taka sytuacja.
Co mniej doświadczonych i początkujących użytkowników Debiana takich jak ja może z równowagi wytrącić.
Tej ,,guciowatej'' płytce udało się mnie zdenerwować. Doświadczeni od razu pewno wiedzą o co chodzi a zieloni się wkurzą.
Może by więc dopisać sprawdź, czy się zapisało, czy coś takiego i najlepiej jak to zrobić.
Jurek
vikal

K3b ma to do siebie, że potrzebuje prostych poleceń. Dlatego jest bardzo łatwy w użytkowaniu.
Jak otworzysz K3b pojawi Ci sie okno wyboru, pośrodku jest 6 możliwości oraz funkcja "Further actions..."
Jeśli chcesz nagrać płytke .iso wybierasz obcje "Burn CDImagie.." gdy nagrywasz CD.
Krótko mówiąc dobierasz "zakładkę" do wykonywanej operacji. Częstym problemem nowych jest złe dobranie "zakładki" do wykonywanego zadania.
Drugą możliwością jest - zła prędkość do danej płyty lub uszkodzona płyta (bedzie czytał płyte, ale jej nie nagra - czasami sie tak zdarza)
Warto sprawdzać po wypaleniu płyty czy została nagrana.
robero
Beginner

Post autor: robero »

vikal pisze: Pamiętaj, nie tworzysz nowej partycji, partycje dla Linuksa stworzysz w momencie instalacji Linuksa. Jeśli stworzysz partycje dla Linuksa wcześniej komputer usunie wszystko co się znajduje na dyskach (Windowsa, pliki które przechowujesz).
Tak a trawa jest czerwona i podlewa się ją margaryną żeby lepiej rosła.

Jak niby ma usunąć np. dane z partycji Windowsa? Przecież instalator Debiana nie umożliwia podłączania ntfs (przynajmniej nie wiedziałem takiej opcji). Partycje ntfs zawsze zostawiałem w spokoju i podłączałem je później.
Zawsze przed instalacją Linuksa przygotowywałem sobie wszystkie partycje za pomocą GParted i niby jak to miało mi zaszkodzić? Masz opcję "użyj istniejącej partycji" i ona normalnie działa.
Wybacz ale takich bzdur dawno nie czytałem.
vikal

Tak. Istnieje taka opcja "użyj istniejącej partycji", tylko zauważ że nowe osoby często niezauważaja tej opcji.
Wyszukaj w przegladarce forum informacji gdzie piszą o usunieciu wszyskich danych podczas instalacji Debiana.
Przekonasz się, że czasami warto wykorzystać inną metodę - czyli tworzenie Wolnej Przestrzeni przed rozpoczęciem instalacji.
Nowe osoby, które zaczynaja dopiero z linuxem "wyczulaja" się na możliwość utraty danych. Dlatego korzystaja z tej metody którą opisałem wyżej.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

rockefeller pisze:Pobrałem debian-live-504-amd64-gnome-desktop.iso, stworzyłem iso. Zrzut ekranu jak wygląda kiedy wkładam płytkę.

http://www.bankfotek.pl/image/629280.jpeg

Biorę w biosie aby odczytywało z CD, resetuje się komputer i jest napisane:

Kod: Zaznacz cały

BOT FROM CD
I nic się nie dzieje, włącza mi się Windows.
Kolega już nagrał płytkę i może to już nieaktualne ale zobaczcie na obrazek dołączony przez niego - myślałem że spadnę z krzesła. Swoją drogą gdyby ktoś wcześniej go zobaczył to połowa dyskusji byłaby zbędna.
ODPOWIEDZ