Witam!
W celach "naukowo, badawczo, poznawczych" na moim domowym serwerze próbuję zainstalować serwer pocztowy oparty na Posfixie.
W tym celu posługuję się poradnikiem dostępnym na forum w postaci pdf.
Niestety utknąłem na próbie uruchomienia:
Na forum jest sporo postów poświęconych posfixowi, przestudiowałem kilkanaście, ale z tego co obserwuję nikt nie utknął na tym etapie konfiguracji.
Zatem jak rozwiązać ten problem?
Wynika z tego, że nie mam.
Powstaje zatem pytanie jak tą obsługę uruchomić?
Dodam, że przerobiłem oba poradniki powtórnie i doszedłem do tego samego momentu.
A może coś się zmieniło od tego czasu?
Oczywiście Dovecot' a zainstalowałem dokładnie w sposób opisany w dokumencie pdf jak i w tym drugim dosyć analogicznym tutku.
Wszystkie pozostałe testy przebiegły bez zarzutu mogę wysłać maila z konta nadawca do konta odbiorca, nie działa tylko ten openssl.
Drugi problem to nie bardzo wiem jak na drugiej maszynie będącej w sieci lokalnej skonfigurować klienta pocztowego wbudowanego w Operę czyli co powinienen wpisać jako serwer pop i smtp.
Mam zarejestrowaną usługę w dyndns, zatem moja domena to chyba ta zarejestrowana czyli vinkler.dyndns.tv
I tak wpisałem, ale klient Opery nie chce połączyć się z maszyną gdzie jest Posfix.
P.S.
A może ktoś z braku innych zajęć miałby ochotę zdalnie zerknąć co i jak?
Jeżeli druga maszyna jest w sieci lokalnej to sprawdź czy zadziała po IP a nie nazwie. Czy konfigurując DynDNSa wypuściłeś odpowiednie porty na firewallu itp?
czy w