[+] Przesuniety obraz przy rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
TheNat

[+] Przesuniety obraz przy rozdzielczości 1920x1200 - Lenny

Post autor: TheNat »

Witam.
Mam problem z wyświetlaniem obrazu w maksymalnej rozdzielczości monitora: 1920x1200, obraz wyświetlany przesunął się do góry, a ten pasek z górnej części ekranu pokazał się na dole ekranu.

Pojawiło się to dziś po restarcie systemu, wcześniej zupełnie nic nie grzebałem w konfiguracji, nie wykonywałem aktualizacji systemu, jedynie zainstalowałem gThumb, ale wątpię żeby to było powodem takiej anomalii.
Pierwsze co zrobiłem to re konfiguracja xservera - nic nie pomogła. Jakieś 2 tygodnie temu korzystając z poradnika znajdującego się na forum wygenerowałem pełny xorg.conf, dzisiaj go podmieniłem i również nic to nie zmieniło. Następnie korzystając z polecenia:

Kod: Zaznacz cały

aptitude purge nazwa
usunąłem wszystko: xserver-xorg xbase-clients xfont-base xterm gdm kdm (purge kasuje cały konfig), ponownie zainstalowałem i dalej to samo. Ostatecznie polecenie:

dpkg-reconfigure -a
a w międzyczasie jeszcze

dpkg-reconfigure hal xserver-xorg-input-evdev
ale to również nic nie dało.
Po zalogowaniu się do konsoli i uruchomieniu pojawia się standardowy ekran (taki w kratkę) z kursorem, zawinięty tak samo jak środowisko graficzne po wydaniu polecenia:

startx
Dodam, że problem ten nie występuje przy innych ustawieniach rozdzielczości.

Mój system to Lenny, kde 3.5, obecnie bez żadnego menadżera logowania.
Bardzo proszę o pomoc,
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

A próbowałeś na innym systemie jak wyświetla obraz? Albo przesunąć obraz w menu --> pozycja w monitorze?
pietr343

Post autor: pietr343 »

Na moim monitorze CRT też wyświetla minimalnie przesunięty obraz względem Windowsa. Skonfiguruj odpowiednio xorg.conf w sekcji gdzie masz monitor albo ręcznie ustawiaj monitor albo auto jak masz LCD.
TheNat

Post autor: TheNat »

Eh, wstyd się przyznawać ale po wciśnięciu auto na monitorze, monitor mi się sam ustawił. Widocznie, w którymś momencie uruchamiania jak dopasowywał obraz nastąpiła zmiana rozdzielczości i się źle skonfigurował.
Przeinstalowałem całe X-sy, a jednego guziczka nie wcisnąłem.
Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ