po instalacji Debiana cuda
po instalacji Debiana cuda
Witam.
Otóż, zainstalowałem Debiana, okazało się, że jest to system bardzo chroniony.
Chciałbym w katalogu /home edytować głupi plik txt, ale się nie da, to samo z utworzeniem katalogu. Z konsoli wiem jak to zrobić, ale szybciej mi to wyjdzie otwierając plik txt, niż wchodzenie przez konsolę w ten txt, bo i su i hasło podawać. Komu to potrzebne do szczęścia (no wiem bezpieczeństwo), więc jak mogę nadać uprawnienia temu katalogowi /home? Myślę, że jak już to zrobię, to nie będzie mnie zrażał tak ten Debian.
Robię to przez mc, ale to robota na okrętkę, jak można normalnie byłoby otwierać.
Otóż, zainstalowałem Debiana, okazało się, że jest to system bardzo chroniony.
Chciałbym w katalogu /home edytować głupi plik txt, ale się nie da, to samo z utworzeniem katalogu. Z konsoli wiem jak to zrobić, ale szybciej mi to wyjdzie otwierając plik txt, niż wchodzenie przez konsolę w ten txt, bo i su i hasło podawać. Komu to potrzebne do szczęścia (no wiem bezpieczeństwo), więc jak mogę nadać uprawnienia temu katalogowi /home? Myślę, że jak już to zrobię, to nie będzie mnie zrażał tak ten Debian.
Robię to przez mc, ale to robota na okrętkę, jak można normalnie byłoby otwierać.
Zapewne chcesz zacząć używać bezpiecznego systemu i przesiąść się z Windowsa, ale brakuje Ci nerwów. Na początku nic nie zrobisz w ten sposób.
Opisz dokładną czynność, którą chcesz wykonać i rozwiążemy ten problem. Jestem pewien, że żadne cuda na Twoim dysku się nie dzieją, tylko wykonujesz coś źle.
Krok po kroku i zrozumiesz działanie systemu. Poczytaj także spis FAQ i wybierz interesujące Cię tematy.
Opisz dokładną czynność, którą chcesz wykonać i rozwiążemy ten problem. Jestem pewien, że żadne cuda na Twoim dysku się nie dzieją, tylko wykonujesz coś źle.
Krok po kroku i zrozumiesz działanie systemu. Poczytaj także spis FAQ i wybierz interesujące Cię tematy.
Zacznij od podstaw czyli pomocy dostępnej na komputerze i na forum. Odnośniki do tematów na forum dostałeś w innym temacie zajrzyj do działu dla początkujących.
Na komputerze pomoc uzyskasz:
Potrzebna są takie informacje:
W katalogu: może umieszczać domyślnie pliki tylko administrator (root) i niech tak to zostanie.
Jako użytkownik systemu możesz tworzyć i zmieniać pliki w katalogu:Np.:
Jest jedno ale... Jeżeli w katalogu /home/alocha plik lub katalog zostanie utworzy przez administratora (root) to użytkownik alocha może mieć ograniczony dostęp do takiego pliku lub katalogu.
Aby wszystkie pliki w katalogu domowym użytkownika były jego własnością to wydaj polecenie jako root:
Czyli:
To wszystko znajdziesz w dziale dla początkujących - na forum.
Na komputerze pomoc uzyskasz:
Kod: Zaznacz cały
man nazwa programu
man chown
/home
Jako użytkownik systemu możesz tworzyć i zmieniać pliki w katalogu:
/home/nazwa_użytkownika
/home/alocha
Aby wszystkie pliki w katalogu domowym użytkownika były jego własnością to wydaj polecenie jako root:
chown -Rv nazwa_użytkownika:nazwa_użytkownika /home/nazwa_użytkownika
chown -Rv aloch:alocha /home/alocha
W sumie jestem spokojny z natury, Linux, to nie aż taka nowość dla mnie, ale wiadomo każda dystrybucja ma trochę inne nazewnictwo poleceń.
Chodzi mi konkretnie o np edytowanie (zapis zmian) pliku .txt w katalogu /home, ale spod okienek, a nie z konsoli, czyli np. do tego katalogu chciałbym mieć dostęp jako root lub przynajmniej uprawnienia takie. Tak samo jak chcę utworzyć w /home nowy folder, to także aby nie wchodzić w konsolę i mkdir, tylko z pomocą myszy (PPM) i utworzyć katalog, czy plik.
Chodzi mi konkretnie o np edytowanie (zapis zmian) pliku .txt w katalogu /home, ale spod okienek, a nie z konsoli, czyli np. do tego katalogu chciałbym mieć dostęp jako root lub przynajmniej uprawnienia takie. Tak samo jak chcę utworzyć w /home nowy folder, to także aby nie wchodzić w konsolę i mkdir, tylko z pomocą myszy (PPM) i utworzyć katalog, czy plik.
Zajrzyj do ,,Debian reference'' dlaczego nie należy używać w trybie graficznym systemu, jako root.
Jeżeli chcesz uruchomić jakiś program graficzny z uprawnieniami administratora to wystarczy w trybie graficznym użytkownika, wpisać w konsoli polecenie:lub Zamiast ,,nazwy_programu'' należy, w niektórych wypadkach podać ścieżkę do programu.
Wszystko do znalezienia na forum, wielokrotnie opisywane.
Przyjmij zasadę, że nie śmiecimy nowymi katalogami i plikami w folderze /home tylko w /home/nazwa_użytkownika.
Jeżeli chcesz uruchomić jakiś program graficzny z uprawnieniami administratora to wystarczy w trybie graficznym użytkownika, wpisać w konsoli polecenie:
su-to-root -c nazwa_programu
su-to-root -X -c nazwa_programu
Wszystko do znalezienia na forum, wielokrotnie opisywane.
Przyjmij zasadę, że nie śmiecimy nowymi katalogami i plikami w folderze /home tylko w /home/nazwa_użytkownika.
Z mc musisz uważać: nigdy nie działaj w katalogu domowym uruchamiając mc z prawami roota
bo Ci namiesza chmod i chown.
Potem jakieś programy lub Ty sam nie będziesz miał dostępu do plików czy katalogów we własnym katalogu domowym, a to przyznam może być irytujące.
Poza tym katalog
nie jest Twoim katalogiem domowym, o czym zresztą napisał już kolega fnmirk wyżej.
Dodane:
mc
Potem jakieś programy lub Ty sam nie będziesz miał dostępu do plików czy katalogów we własnym katalogu domowym, a to przyznam może być irytujące.
Poza tym katalog
/home
Dodane:
Nie chmod lecz chown.fnmirk pisze: Aby wszystkie pliki w katalogu domowym użytkownika były jego własnością to wydaj polecenie jako root:Czyli:Kod: Zaznacz cały
chmod -Rv nazwa_użytkownika:nazwa_użytkownika /home/nazwa_uzytkownika
To wszystko znajdziesz w dziale dla początkujących - na forum.Kod: Zaznacz cały
chmod -Rv aloch:alocha /home/alocha
DaVidoSS, dziękuję masz rację, przepraszam za błąd z mojej strony.
Powinno oczywiście być tak:
Powinno oczywiście być tak:
chown -Rv nazwa_użytkownika:nazwa_użytkownika /home/nazwa_użytkownika
Napisze bardziej wprost, bo chyba autor nie zrozumial: katalog /home nie sluzy do tego, aby zapisywać i edytować w nim jakiekolwiek pliki .txt. Sluzy do tego katalog /home/uzytkownik (uzytkownik - nazwa aktualnie zalogowanego).
Wszystkie pliki musisz tworzyc i edytowac tylko w tym katalogu - wtedy bedzie dobrze. Kapujesz teraz?
Wszystkie pliki musisz tworzyc i edytowac tylko w tym katalogu - wtedy bedzie dobrze. Kapujesz teraz?