Witam.
Niedawno stawiałem Debiana na drugim dysku (na pierwszym stoi Kubuntu). Nie zmieniałem za bardzo opcji przy partycjonowaniu i zainstalowałem Gruba na pierwszym dysku. Instalator posłużył się też partycją wymiany z pierwszego dysku na którym jest Kubuntu. Nie problemu z wybieraniem systemów przy uruchamianiu. Nie będę na razie nic zmieniał, bo nie mam na to czasu. W wolnej chwili wywalę Kubuntu i postawię tylko Debiana. System działa szybkoo i bezproblemowo (Athlon xp 1800+, DDR 512 mb), ale chciałem zapytać, czy nie działałby jeszcze lepiej, gdyby swap był na tym samym dysku co Debian i czy system nie uruchamiałby się szybciej nie korzystając z gruba na innym dysku?
Grub na innej partycji i wspó
- parrotlarch
- Beginner
- parrotlarch
- Beginner
nie, dostęp do niego nie jest wolniejszy (chyba że dysk jest o wiele wolniejszy), powiem nawet tyle że chyba w takim zestawieniu system będzie działał szybciej (bo 2 dyski kręcą się szybciej niż jeden ]velmafia pisze:A co ze swapem? Czy dostęp do niego nie jest wolniejszy?
Operowanie na osobnych dyskach jest szybsze wtedy, gdy są one podpięte do osobnych kontrolerów ("przyczepione" do płyty głównej inną taśmą), jeśli masz na myśli klasyczne dyski ATA (jeden kabel obsługuje do 2 urządzeń IDE). Dla SATA jest dokładnie tak, jak napisał velmafia, bo jeden dysk to jeden kabel
Ale sobie wymędrkowałem.
n.