LXDE - ipla, Open Office, NetBeans brak internetu - Sid

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

LXDE - ipla, Open Office, NetBeans brak internetu - Sid

Post autor: M3cin »

Witam.
Mam taki problem, a mianowicie: normalnie mam internet w przeglądarce, w konsoli i pidginie też działa poprawnie, ale Ipla Lite już nie chce się połączyć z serwerem. Zauważyłem również, że Open Office gdy próbuje sprawdzić wersję, zaktualizować pokazuje błąd połączenia. Jeszcze taki sam problem w NetBeansie.

Podejrzewam, że to jakiś błąd ze strony LXDE, jest to minimalistyczne LXDE bez zbędnych programów na Debianie Sid z netinstall. Dopiero się przerzuciłem z gnome na LXDE i nie znam prawie wcale środowiska, chociaż tylko tego nie potrafię zrobić.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
manio

Post autor: manio »

Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

Częściowo pomaga, lecz tylko dla NetBeans ale ciągle nie działa mi Ipla lite?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli OOo masz zainstalowane z repozytorium, a nie z pl.openoffice.org, to owa "aktualizacja" zwykle nie działa (przynajmniej mi kiedyś nie działała, gdy używałem Debiana); to jest narzędzie dostępne tylko i wyłącznie dla OOo z oficjalnego - teraz oracle'owego - źródła. Nb. jeśli masz ową wersję z openoffice.org, to wersja w Debianie jest szybsza i ma więcej opcji, szczególnie użytecznych dla osób, które muszą w tym programie czytać pliki MSO. Jest oparta na go-oo, a nie bezpośrednio na OOo.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

pavbaranov pisze:Jeśli OOo masz zainstalowane z repozytorium, a nie z pl.openoffice.org, to owa "aktualizacja" zwykle nie działa (przynajmniej mi kiedyś nie działała, gdy używałem Debiana); to jest narzędzie dostępne tylko i wyłącznie dla OOo z oficjalnego - teraz oracle'owego - źródła. Nb. jeśli masz ową wersję z openoffice.org, to wersja w Debianie jest szybsza i ma więcej opcji, szczególnie użytecznych dla osób, które muszą w tym programie czytać pliki MSO. Jest oparta na go-oo, a nie bezpośrednio na OOo.
Open Office ze strony ściągnięty mam, NetBeans także ściągany ze strony producenta, ale po zabiegu który podał @manio działa aktualizacja ale to nie o to mi chodzi, najbardziej mnie interesuje Ipla, która nie chce się łączyć z serwerem. Na gnome raczej chodziło kiedyś, a teraz na LXDE nie bardzo.

W jakim języku jest napisana Ipla lite?
giaur
Member

Post autor: giaur »

Mnie też nie udało się uruchomić ipla lite na lxde, pomimo że pakiet gnome-kerying jest zainstalowany. Sztuczka z "export" też nie zadziałała. Jeżeli komuś się to udało to chętnie dowiem się jak?
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

giaur pisze:Mnie też nie udało się uruchomić ipla lite na lxde, pomimo że pakiet gnome-kerying jest zainstalowany. Sztuczka z "export" też nie zadziałała. Jeżeli komuś się to udało to chętnie dowiem się jak?
Czyli jednak jest to problem, nie pojedynczy tylko odnoszący się do LXDE. Ja nie mam zainstalowany pakiet gnome-keyring i też nic nie chce zadziałać. A nie powiem, że nie pooglądałbym sobie, a przyznać muszę, że na LXDE flash i te sprawy wymiatają nawet na pełnym ekranie. Szkoda trochę bo na YouTube jest słaba jakość i nie ma wszystkich serialów itp.
Awatar użytkownika
cmike

Post autor: cmike »

Ipla jest napisana w Adobe Air, więc z Javą nie ma nic wspólnego. A osobiście mogę stwierdzić, że woje problemy z Iplą na pewno nie są związane z LXDE - to na pewno kwestia wersji Adobe Air'a bądź Ipli - niektóre wersje były niekoniecznie do końca prawidłowo działające.

Sam korzystam z LXDE (ale na Lubuntu, nie na Debianie - nowsze paczki), i nie mam żadnych problemów z którymkolwiek z powyższych programów.
Awatar użytkownika
M3cin
Beginner

cmike pisze:Ipla jest napisana w Adobe Air, więc z Javą nie ma nic wspólnego. A osobiście mogę stwierdzić, że woje problemy z Iplą na pewno nie są związane z LXDE - to na pewno kwestia wersji Adobe Air'a bądź Ipli - niektóre wersje były niekoniecznie do końca prawidłowo działające.

Sam korzystam z LXDE (ale na Lubuntu, nie na Debianie - nowsze paczki), i nie mam żadnych problemów z którymkolwiek z powyższych programów.
Czyli wychodzi na to że adobe air jest jakiś ,,zły'' ze strony adobe pobierany, zaraz spróbuję ściągnąć adobe air z repozytorium Ubuntu 10.04. Wiem, że tam był trochę inny i zobaczymy czy da radę?

Zapomniałem, że adobeair nie jest w standardowym repozytorium Ubuntu, może ktoś mi podrzucić paczkę albo adres do niewolne repozytorium multimedialnego Ubuntu?

Dobrze, mam już paczki adobeair (adobeair_2.0.2.12610-2_i386.deb) i jeszcze przeinstaluje iple i zobaczę.

Nie działa nadal, ciekawe co to może być?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Jakiego menedżera logowania używacie? Ja miałem problem z paroma aplikacjami jak pracowałem na LXDE z NODM, dopiero instalacja GDM pomogła. Wiem, że to dziwnie brzmi. ;)
ODPOWIEDZ