LXDE - ipla, Open Office, NetBeans brak internetu - Sid
LXDE - ipla, Open Office, NetBeans brak internetu - Sid
Witam.
Mam taki problem, a mianowicie: normalnie mam internet w przeglądarce, w konsoli i pidginie też działa poprawnie, ale Ipla Lite już nie chce się połączyć z serwerem. Zauważyłem również, że Open Office gdy próbuje sprawdzić wersję, zaktualizować pokazuje błąd połączenia. Jeszcze taki sam problem w NetBeansie.
Podejrzewam, że to jakiś błąd ze strony LXDE, jest to minimalistyczne LXDE bez zbędnych programów na Debianie Sid z netinstall. Dopiero się przerzuciłem z gnome na LXDE i nie znam prawie wcale środowiska, chociaż tylko tego nie potrafię zrobić.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Mam taki problem, a mianowicie: normalnie mam internet w przeglądarce, w konsoli i pidginie też działa poprawnie, ale Ipla Lite już nie chce się połączyć z serwerem. Zauważyłem również, że Open Office gdy próbuje sprawdzić wersję, zaktualizować pokazuje błąd połączenia. Jeszcze taki sam problem w NetBeansie.
Podejrzewam, że to jakiś błąd ze strony LXDE, jest to minimalistyczne LXDE bez zbędnych programów na Debianie Sid z netinstall. Dopiero się przerzuciłem z gnome na LXDE i nie znam prawie wcale środowiska, chociaż tylko tego nie potrafię zrobić.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
manio pisze:Może to? http://debian.linux.pl/threads/16767-Si ... a-dla-Javy
Częściowo pomaga, lecz tylko dla NetBeans ale ciągle nie działa mi Ipla lite?
-
- Senior Member
Jeśli OOo masz zainstalowane z repozytorium, a nie z pl.openoffice.org, to owa "aktualizacja" zwykle nie działa (przynajmniej mi kiedyś nie działała, gdy używałem Debiana); to jest narzędzie dostępne tylko i wyłącznie dla OOo z oficjalnego - teraz oracle'owego - źródła. Nb. jeśli masz ową wersję z openoffice.org, to wersja w Debianie jest szybsza i ma więcej opcji, szczególnie użytecznych dla osób, które muszą w tym programie czytać pliki MSO. Jest oparta na go-oo, a nie bezpośrednio na OOo.
Open Office ze strony ściągnięty mam, NetBeans także ściągany ze strony producenta, ale po zabiegu który podał @manio działa aktualizacja ale to nie o to mi chodzi, najbardziej mnie interesuje Ipla, która nie chce się łączyć z serwerem. Na gnome raczej chodziło kiedyś, a teraz na LXDE nie bardzo.pavbaranov pisze:Jeśli OOo masz zainstalowane z repozytorium, a nie z pl.openoffice.org, to owa "aktualizacja" zwykle nie działa (przynajmniej mi kiedyś nie działała, gdy używałem Debiana); to jest narzędzie dostępne tylko i wyłącznie dla OOo z oficjalnego - teraz oracle'owego - źródła. Nb. jeśli masz ową wersję z openoffice.org, to wersja w Debianie jest szybsza i ma więcej opcji, szczególnie użytecznych dla osób, które muszą w tym programie czytać pliki MSO. Jest oparta na go-oo, a nie bezpośrednio na OOo.
W jakim języku jest napisana Ipla lite?
Czyli jednak jest to problem, nie pojedynczy tylko odnoszący się do LXDE. Ja nie mam zainstalowany pakiet gnome-keyring i też nic nie chce zadziałać. A nie powiem, że nie pooglądałbym sobie, a przyznać muszę, że na LXDE flash i te sprawy wymiatają nawet na pełnym ekranie. Szkoda trochę bo na YouTube jest słaba jakość i nie ma wszystkich serialów itp.giaur pisze:Mnie też nie udało się uruchomić ipla lite na lxde, pomimo że pakiet gnome-kerying jest zainstalowany. Sztuczka z "export" też nie zadziałała. Jeżeli komuś się to udało to chętnie dowiem się jak?
Ipla jest napisana w Adobe Air, więc z Javą nie ma nic wspólnego. A osobiście mogę stwierdzić, że woje problemy z Iplą na pewno nie są związane z LXDE - to na pewno kwestia wersji Adobe Air'a bądź Ipli - niektóre wersje były niekoniecznie do końca prawidłowo działające.
Sam korzystam z LXDE (ale na Lubuntu, nie na Debianie - nowsze paczki), i nie mam żadnych problemów z którymkolwiek z powyższych programów.
Sam korzystam z LXDE (ale na Lubuntu, nie na Debianie - nowsze paczki), i nie mam żadnych problemów z którymkolwiek z powyższych programów.
Czyli wychodzi na to że adobe air jest jakiś ,,zły'' ze strony adobe pobierany, zaraz spróbuję ściągnąć adobe air z repozytorium Ubuntu 10.04. Wiem, że tam był trochę inny i zobaczymy czy da radę?cmike pisze:Ipla jest napisana w Adobe Air, więc z Javą nie ma nic wspólnego. A osobiście mogę stwierdzić, że woje problemy z Iplą na pewno nie są związane z LXDE - to na pewno kwestia wersji Adobe Air'a bądź Ipli - niektóre wersje były niekoniecznie do końca prawidłowo działające.
Zapomniałem, że adobeair nie jest w standardowym repozytorium Ubuntu, może ktoś mi podrzucić paczkę albo adres do niewolne repozytorium multimedialnego Ubuntu?
Dobrze, mam już paczki adobeair (adobeair_2.0.2.12610-2_i386.deb) i jeszcze przeinstaluje iple i zobaczę.
Nie działa nadal, ciekawe co to może być?