Witajcie. To mój pierwszy post.
W mojej głowie zebrało się kilka pytań z którymi chciałbym sie z Wami podzielić.
W trakcie instalacji Debiana na dysku sata instalator krzyczy o nie odnalezieniu sterowników SATA. Jednak po wybraniu opcji "instaluj bez dysku" czy jakoś tak system normalnie przechodzi proces instalacji. Trochę czytałem i z tego co wywnioskowałem mam nie odpowiednią wersję jądra na płycie instalacyjnej. Która płyta lub wersja Debiana pozwoli mi bezproblemowo przeprowadzić proces instalacji?
Kolejne pytanie dotyczy problemu instalacji fluxboksa. Debiana instaluję odhaczając opcje instalacji Gnome. Jednak Już w zainstalowanym systemie po wpisaniu:
Debian prosi mnie o płytę instalacyjną. Dobrze. Wkładam płytę zgodnie z prośba konsoli, naciskam klawisz ENTER, a konsola nie reaguje ciągle wyświetlając prośbę o podanie płyty.
niestety w Twoim pierwszym pytaniu brakuje pewnych konkretów, przede wszystkim co to dokładnie za sprzęt i jaką dokładnie wersję Debiana instalujesz. No i jakim cudem udaje Ci się zakończyć instalację Tym niemniej zachęcam do rozważenia instalacji wersji testowej Debiana (aktualnie Squeeze), która w opinii mojej i wielu innych osób jest najwłaściwszym wyborem na desktop.
Jeśli chodzi o drugie pytanie - pewnie płyta z jakichś powodów nie jest rozpoznawana, tu znowu brakuje szczegółów... ale chyba najprościej usunąć/zakomentować wpis dotyczący płyty z /etc/apt/sources.list (równie dobrze można to "wyklikać" w synapticu, zmieniając ustawienia repozytoriów). Po aktualizacji repozytoriów, wszystkie pakiety będą pobierane z sieci. Proste, skuteczne i nie trzeba żonglować płytkami
Płyta główna to asus p5kpl-am. A Debian wersja testowa Squeeze/Sid. Ogólnie macie jakieś propozycje jak usunąć ten komunikat instalatora?
Proszę powiedzieć mi jakie szczegóły będą przydatne.
Podepnę swoje pytanie pod ten temat żeby nie śmiecić. A mianowicie, mam pytanie odnośnie fluxboxa.
Jest to dobry pomysł dla początkującego z pingwinami? Nie jest to rzucanie się na głęboką wodę z tym menadżerem okienek?
Czy może lepiej zacząć od innego menadżera: gnome, kde lub xfce?
Witam, przy okazji wszystkich jako nowy użytkownik i pozdrawiam,
Robert
re apacz
Nie, o ile zdajesz sobie sprawę, że trzeba trochę popisać w plikach konfiguracyjnych na własnym koncie i poczytać.
Najlepiej zaznajomić się z tą stroną: http://fluxboxpl.org/portal/Strona_główna
Oczywiście polecałbym tez zainstalowanie innego środowiska jako rezerwy (co i tak zawsze warto mieć jeśli nie musimy strasznie oszczędzać na powierzchni dysku), jak sobie już ustawisz i skonfigurujesz, Fluxboksa (co raczej potrwa kilka dni) i na nim chwilę posiedzisz to wtedy zdecydujesz czy na nim zostać.
Ps. Na przyszłość. Raczej nie podpinaj się z pytaniami do innych tematów jeśli ściśle nie są ze sobą powiązane. Załóż własny temat, najwyżej moderator zareaguje gdyby było coś nie tak.