wolno dzia

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
phpcoder

wolno działające KDE4 - Sid

Post autor: phpcoder »

Używam Sida, kde4.4.3.
Sprzęt: core duo, nvidia gts250, 4GB Ram, dysk 1TB Samsung dość szybki.

Dodałem monitor 24 cale z rozdzielczością 1900x1200, drugi monitor 1680x1050.

Kde nagle spowolniło dość mocno (wcześniej też nie był to demon prędkości), przełączanie między 4 pulpitami jest wolne, przewijanie ekranu w przeglądarkach też.
Proces:

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/X -br -novtswitch -quiet :0 vt7 -br -nolisten tcp -auth /var/run/xauth/A:0-iMmvca
W:

htop
oscyluje wokół 20-50% użycia procesora.

Czy to normalne, że KDE4 tak spowalnia - potrzebuje mocniejszego komputera?
Może nie mam jakiejś akceleracji włączonej dla geforca?
Od czego zacząć diagnozowanie?
szydl0

Post autor: szydl0 »

glxinfo|grep direct
phpcoder

Post autor: phpcoder »

Przeczytałem parę poradników i posprawdzałem typowe błędy ale nie znalazłem odpowiedzi.

Wynik polecenia:

glxinfo|grep directdirect rendering: Yes
    GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jedno pytanie: z czym łączysz, owe "nagłe" spowolnienie KDE4? Czy i co (ewentualnie) zrobiłeś przed owym spowolnieniem?
wobo

Post autor: wobo »

Cześć.

Miałem kiedyś taki problem, że dolphin nagle zaczynał pracować mułowato i pomagał jedynie restart KDE. Wszystko maksymalnie zwalniało a procesory na ,,biegu jałowym'' miały po około 80%. Próbowałem reinstalować dolphina, ale bez efektu.

Zrobiłem:

aptitude update
aptitude full-upgrade
ale niestety nie pomogło, więc wylogowałem się z X-ów i z konsoli po zamknięciu kdm. Usunąłem (aptitude purge) wszystko, co zawierało kde w nazwie potem wyczyściłem katalog /var/cache/apt/archives:

aptitude clean
i zainstalowałem jeszcze raz to co usunąłem. Ta opcja pomogła. Jednak pamiętaj, że aby szybko to wykonać potrzebujesz szybkiego łącza bo u mnie do ściągnięcia było z 500MB.
Ps. Ostatnio kde-minimal zmienił się na kde-plasma-desktop.

Dla ułatwienia lista czynności jako root:

/etc/init.d/kdm stop
aptitude update
dpkg -l | grep kde
aptitude purge x1 x2 xn
aptitude clean
aptitude install x1 x2 xn
shutdown -r 0
*gdzie x1 - xn to wszystkie aplikacje jakie pokaże dpkg.

Poniżej lista aplikacji, które usunąłem a następnie zainstalowałem.

debian:/home/wb# dpkg -l | grep kde
ii  kde-l10n-pl                                            4:4.4.4-2                       Polish (pl) localization files for KDE
ii  kde-plasma-desktop                                     5:63                            the KDE Plasma Desktop and minimal set of ap
ii  kde-window-manager                                     4:4.4.4-1                       the KDE 4 window manager (KWin)
ii  kdebase-apps                                           4:4.4.4-1                       base applications from the official KDE rele
ii  kdebase-bin                                            4:4.4.4-1                       core binaries for the KDE 4 base module
ii  kdebase-data                                           4:4.4.4-1                       shared data files for the KDE 4 base module
ii  kdebase-runtime                                        4:4.4.4-1+b1                    runtime components from the official KDE 4 r
ii  kdebase-runtime-data                                   4:4.4.4-1                       shared data files for the KDE 4 base runtime
ii  kdebase-workspace                                      4:4.4.4-1                       base workspace components from the official 
ii  kdebase-workspace-bin                                  4:4.4.4-1                       core binaries for the KDE 4 base workspace m
ii  kdebase-workspace-data                                 4:4.4.4-1                       shared data files for the KDE 4 base workspa
ii  kdebase-workspace-kgreet-plugins                       4:4.4.4-1                       KDE greet libraries for authentication
ii  kdegraphics-libs-data                                  4:4.4.4-1                       data files for libraries from the kdegraphic
ii  kdelibs-bin                                            4:4.4.4-2                       core executables for KDE Applications
ii  kdelibs5                                               4:4.4.4-2                       transitional package for the KDE Development
ii  kdelibs5-data                                          4:4.4.4-2                       core shared data for all KDE Applications
ii  kdelibs5-plugins                                       4:4.4.4-2                       core plugins for KDE Applications
ii  kdemultimedia-kio-plugins                              4:4.4.4-1                       transparent audio CD access for KDE applicat
ii  kdepasswd                                              4:4.4.4-1                       password changer for KDE 4
ii  kdepim-runtime                                         4:4.4.4-1                       Runtime components for akonadi-kde
ii  kdepimlibs-kio-plugins                                 4:4.4.4-1                       kio slaves used by KDE PIM applications
ii  kdeplasma-addons                                       4:4.4.4-1                       addons for KDE 4 Plasma - metapackage
ii  libakonadi-kde4                                        4:4.4.4-1                       library for using the Akonadi PIM data serve
ii  libkde3support4                                        4:4.4.4-2                       the KDE 3 Support Library for the KDE 4 Plat
ii  libkde4-ruby1.8                                        4:4.4.4-2                       KDE 4 bindings for Ruby 1.8
ii  libkdecorations4                                       4:4.4.4-1                       library used by decorations for the KDE 4 wi
ii  libkdecore5                                            4:4.4.4-2                       the KDE Platform Core Library
ii  libkdepim4                                             4:4.4.4-1                       KDE PIM library
ii  libkdesu5                                              4:4.4.4-2                       the Console-mode Authentication Library for 
ii  libkdeui5                                              4:4.4.4-2                       the KDE Platform User Interface Library
ii  libkdewebkit5                                          4:4.4.4-2                       the KDE WebKit Library
ii  libkworkspace4                                         4:4.4.4-1                       library for the kdebase workspace
ii  libsmokekdecore4-3                                     4:4.4.4-2                       KDE Core Smoke libraries
ii  libsmokekdeui4-3                                       4:4.4.4-2                       KDE Ui Smoke libraries
ii  oxygencursors                                          0.0.2010-05-10-kde4.4.3-1       Oxygen mouse cursor theme
ii  python-kde4                                            4:4.4.4-2                       Python bindings for the KDE 4 libraries    
Oczywiście można szukać w logach co i jak ale na dzień dobry to czasem bywa szybsze rozwiązanie.

Ps.
Mając Sida proponuję robić co najmniej raz na tydzień:

aptitude full-upgrade
Trzeba się też liczyć z tym, że system czasem nie uruchamia się. Ostatnio często (już dwa razy w ciągu ostatnich 4 miesięcy) nie uruchomił się grub, mimo że podczas instalacji nie zgłaszał żadnych błędów. Pomogło usunięcie z opcją ,,purge'' i ponowna instalacja gruba z poziomu płytki naprawczej Debiana. Miałem też wspomniany wyżej problem z KDE.

Pozdrowienia wobo
ODPOWIEDZ