[Etch] sources.list

Ogólne pytania dotyczące systemu
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

davidoski pisze:No właśnie, jak to zrobić? Czy po zainstalowaniu programu z takiej paczki można ją potem odinstalować przez aptitude?
Tak. Zainteresuj się np. programem checkinstall. W moim poradniku napisałem co i jak.
Rad
Member

Post autor: Rad »

davidoski pisze:No właśnie, jak to zrobić?
http://nmap.pl/index.php/faq/1/jak-szyb ... --deb.html

Tylko na Etchu nie ma w repo tego programu checkinstall, musisz skorzystać z repozytorium testing albo unstable.
beel
Beginner

Post autor: beel »

Uff.. zbudowałem paczki dla kadu:

Kod: Zaznacz cały

$ cd kadu-0.4.3
$ dpkg-buildpackage -us -uc -rfakeroot

I co dalej, juz moge kadu uruchomic ?
ramirez

Post autor: ramirez »

beel, miałem to samo przy instalacji kadu. ¦ciągnij potrzebną paczkę ze strony następnie spróbuj ją zainstalować dpkg -i nazwa paczki. Dostaniesz komunikat o brak zależności, instaluj brakujące zależności apt-get -f install nazwa pliku. Potem pójdzie kadu, przymajmniej u mnie tak było.
beel
Beginner

To co podałeś to chyba jest dla wersji Sarge, a nie Etch ? Ale i tak sprobowalem i teraz problem jest taki że uprzednio zainstalowalem paczke libqt3-mt która miała ją zastąpić i wypluwa:
dpkg: usuwanie libqt3-mt w zamian za libqt3c102-mt ...
dpkg: niestety, nie można usunąć libqt3-mt (--auto-deconfigure może pomóc):
PS. Jest mi ktos w stanie udzielic odp na dwa poprzednie posty, bo ja jestem poczatkujacym (mam debiana od wczoraj)?
Pobralem paczki binarne i postepowalem jak jest opisane na stronie www, wszystko chyba poszlo okay poza tym na koniec, ale moze to nie bedzie mialo wiekszego znaczenia:
Cytat:
miastoplusa_sms/sendthread.cpp:53: error: ‘getBody’ was not declared in this sco pe
miastoplusa_sms/sendthread.cpp: In member function ‘bool SendThread::getSentSMSe sInfo()’:
miastoplusa_sms/sendthread.cpp:139: warning: unused variable ‘searchIndex’
make[4]: *** [miastoplusa_sms/sendthread.o] Błąd 1
make[4]: Opuszczenie katalogu `/root/kadu-build/kadu-0.4.3/modules'
make[3]: *** [all] Błąd 1
make[3]: Opuszczenie katalogu `/root/kadu-build/kadu-0.4.3/modules'
make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/root/kadu-build/kadu-0.4.3'
make[1]: *** [all] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu `/root/kadu-build/kadu-0.4.3'
make: *** [build-arch-stamp] Błąd 2

Z przeczytanych komunikatow wiem ze pobralem paczke ok 49MB a po rozpakowaniu miala zajmowac blisko 150MB, moge sie teraz tego pozbyc w celu zwolnienia miejsca na dysku, czy nie ?

Jak teraz to kadu uruchomić ? :mrgreen:
Po wpisaniu w konsoli kadu nie znaleziono komendy, a na pasku zadań w zakladce internet nie ma.
Uff.. zbudowałem paczki dla kadu:
Kod:
$ cd kadu-0.4.3
$ dpkg-buildpackage -us -uc -rfakeroot

I co dalej, juz moge kadu uruchomic ?
ramirez

Post autor: ramirez »

beel pisze:To co podałeś to chyba jest dla wersji Sarge, a nie Etch ? Ale i tak sprobowalem i teraz problem jest taki że uprzednio zainstalowalem paczke libqt3-mt która miała ją zastąpić i wypluwa:
Tak jest dla Sarge, ja ma Etch i w ten właśnie sposób zainstalowałem kadu, miałem identyczny problem i też Debiana mam od wczoraj :-)
beel
Beginner

No to teraz pytanie jak usunąć libqt3-mt ? Niestety nie moge nigdzie za pomoca google znaleźć. A wywala komunikat że nie da sie usunac, wiec ja tego takze nie zrobie skoro nie automat?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Wydaje mi się że forum Kadu byłoby lepszym miejscem do zadania tego pytania

Kod: Zaznacz cały

http://www.kadu.net/forum/
A tak pozatym kadu świetnie działa z biblioteką libqt3-mt, problemem jest wpis w pakiecie w pliku control, są tam wymienione wszystkie pakiety niezbędne do działania kadu - można sobie z tym poradzić rozpakowując pakiet, edytując plik control i składając pakiet ponownie. Po instalacji tak przygotowanego pakietu wszystko działa bezproblemowo.
brz
Beginner

Post autor: brz »

nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale paczka, ktorej potrzebowales to libqt3-mt-dev.

reszta w moim poscie TUTAJ. ;]
ODPOWIEDZ