iwconfig nie reaguje na komendy

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
luklew

iwconfig nie reaguje na komendy

Post autor: luklew »

Witam!

Kilka miesięcy temu wywaliłem całkowicie Windowsa i wgrałem Ubuntu. Teraz przyszedł czas na Debiana. Wgrałem, wszystko się udało, lecz był problem z kartą sieciową bezprzewodową. Na szczęście Google pomogło znaleźć jakiś sterownik, lecz przy instalacji jego wywaliło błąd. Nie szkodzi, karta zaczęła śmigać, ale...!

Jak wyłączę x'y i chcę z powłoki obsługiwać komputer, to nie mogę połączyć się z żadną siecią WiFi!

Wpisuję:

Kod: Zaznacz cały

# iwlist wlan0 scanning
Pokazuje mi listę dostępnych sieci. Wszystko fajnie, więc wpisuję:

# iwconfig wlan0 essid MOJASIEC key xxxxxxxxxxx
I problem tutaj się pojawia, otóż nic się nie dzieje! Nie zwraca żadnego błędu, ale z siecią nie łączy. Wpisuję "iwconfig" i jest dalej puste "ESSID" tak jak i było wcześniej. Key za to przyjmuje.

Moja karta to: RalinkSTA - RT2860STA

Wiecie może w czym jest problem? Czemu przez iwconfig nie mogę połączyć się z żadną siecią, a przez gnome nie ma najmniejszych problemów?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Prawdopodobnie dlatego, że nie wykonujesz wszystkich komend niezbędnych do połączenia (tak przynajmniej wynika z Twojego postu).
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Trochę więcej "regułek" musisz wklepać aby się polączyć
luklew

Właśnie problem jest taki, że to nic nie daje.

Mimo że wpiszę jeszcze np.

# iwconfig wlan0 mode managed
Po wpisaniu tego, nic się nie zmienia - pokazuje dalej "Mode:Auto".

Co do połączenia się, to zawsze jak wpisywałem (na innych linuxach) "iwconfig wlan0 essid BLABLA", to po wpisaniu "iwconfig" pojawiło się już wypełnione pole ESSID="BLABLA" i po prostu dalej się łączyłem komendami. A tutaj nie ma. Tutaj ciągle pozostaje puste.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Parametry sieci to się same wpiszą ?

Możesz to zdefiniowac na sztywno w pliku /etc/network/interfaces
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jedno pytanko - jeśli pamiętam, to network-managerem można się łączyć również w konsoli - podłącza Ci sieć?
Możesz też spróbować ściągnąć sobie z Siduksa programik ceni, którym dość fajnie obsługuje się połączenia sieciowe w konsoli.
luklew

Próby połączenia się przez "ceni" kończą się niepowodzeniem. Sieci znajduje, wszystko przebiega ok, ale z siecią nie łączy ostatecznie.

NetworkManager... mogę go odpalić, ale nie łączy mi z siecią automatycznie.

EDIT:
Ueh... naprawiłem... wystarczy wyłączyć "NetworkManagera" przez /etc/init.d/network-manager stop!
Sorry za niepotrzebny problem chłopaki i dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ