[+] polecenie ,,su'' przez ssh nie przyjmuje has

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Muchomorr

[+] polecenie ,,su'' przez ssh nie przyjmuje hasła

Post autor: Muchomorr »

Nie mam pojęcia o co chodzi? Po prostu włączyłem swój domowy serwer na Debianie Lennym i dziwnie się zachowuje.
  1. Przy ustawieniach sesji w kitty typu użytkownik@serwer od wywołania połączenia do pojawienia się monitu o hasło mija sporo, ponad 5s (sieć LAN wcześniej tego nie było).
  2. Po autoryzacji zakończonej sukcesem nie ma możliwości przejścia na konto roota? Wywołanie polecenia: i podanie prawidłowego hasła powoduje odmowę dostępu.
  3. Przy logowaniu na konto roota (normalnie nie przez ssh) hasło roota działa bez problemu.
Ludzie pomóżcie bo nie mam pojęcia naprawdę o co chodzi?
Po prostu włączyłem wieczorem serwer i wszystko działa ale polecenie ,,su'' po prostu przestało działać? Jak to możliwe?

Pozdrawiam.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

A czy hasło roota zawiera polskie znaki? Możliwe, że jest problem ze stroną kodową w puttym.
Muchomorr

Post autor: Muchomorr »

Nie zawiera.

Właśnie o to mi chodzi, że to jest bez sensu, gdyż zwykły użytkownik autoryzuje się bez problemu, dopiero po su prawidłowe hasło roota nie działa?

Oczywiście cały czas mowa o SSH. Logowanie z klawiatury podłączonej do serwera na konto roota działa bezproblemowo.

Rozwiązane.

Dla potomnych sprawdzić właściciela katalogu /bin oraz uprawnienia do poszczególnych plików.

Pozdrawiam.
Temat do zamknięcia.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Prosze skasować posta.
Gdzie jest opcja do kasowania swoich postów? Hmm
Zablokowany