Grub2 wykrzacza si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
szczur3k

Grub2 wykrzacza się podczas instalacji na RAID1

Post autor: szczur3k »

Po pierwsze, jako, że to mój pierwszy post tutaj, wypada się przywitać, co też niniejszym czynię :)

A problem mój polega na tym: instaluję Debiana Squeeze na RAID1, wszystko przebiega dobrze do momentu instalacji grub2, która, niezależnie od wybranej opcji, kończy się błędem. Nie ważne, czy chcę go instalować w głównym rekordzie startowym, czy na pierwszej partycji, czy nawet na dysku, który nie jest w raidzie - zawsze kończy się to tak samo:

Kod: Zaznacz cały

Nie można zainstalować GRUB-a w /dev/sda. Uruchomienie 'grub-install /dev/sda' nie powiodło się. Błąd krytyczny
Cóż, za wiele mi to nie mówi, więc zerknąłem do czwartej konsoli, a w niej grub-installer melduje tak:

info: Installing grub on '/dev/sda'
info: grub-install supports --no-floppy
info: Running /chroot target grub-install  --no-floppy --force "/dev/sda"
/usr/sbin/grub-probe: error: no such disk.
Auto-detection or a filesystem module failed.
Please specify the module with the option '--modules' explicitly.
error: Running 'grub-install  --no-floppy --force "/dev/sda"' failed.
To mój pierwszy kontakt z grubem2, we wcześniejszych wersjach raid1 działał bez najmniejszych problemów. Powiem szczerze, że nie wiem, jak się do tego zabrać. Instalator widzi dyski, co więcej, sam poskładał poprawnie raida, a grub mówi, że nie ma dysku. Co jest grane?

Spróbowałem instalacji z opcją dmraid - bez efektu.

Spróbowałem też instalacji ręcznej, z dodaniem tej opcji modules, odpaliłem chroota, niestety, grub również wyświetla błąd:

grub-install --modules ext4 /dev/sda
You attempted a cross-disk install, but the filesystem containing /boot/grub does not support UUIDs.
Pierwsze słyszę, że ext4 nie obsługuje UUID-ów, ale może się mylę?

Może się okazać, że jedynym sposobem na zainstalowanie Debiana będzie umieszczenie katalogu /boot na osobnej partycji, nie podpiętej do raida.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Tu chodzi o sam program rozruchowy w mbr. Grub2 nie obsługuje raid ustanowionego wcześniej w biosie, a już na pewno nie od kopa. Rozwiązaniem będzie instalacja Debiana z opcja dmraid=true, skorzystanie z mbr innego dysku spoza raid do instalacji programu rozruchowego, lub użycie supergrub na dyskietce.
Kiedyś już to przerabiałem. Bez szans.
http://debian.linux.pl/threads/17935-B% ... ight=grub2
Partycję /boot najlepiej jest sformatować jako ext2.
/dev/sda nie jest właściwym dyskiem przy użyciu raid, powinieneś szukać dysków raczej w /dev/mapper/.

Inną rzeczą jest instalacja Debiana na czystych dyskach z pominięciem bios raid setup i wykorzystanie raidu programowego Linuksa mdadm.
http://pl.docs.pld-linux.org/soft_raid.html
szczur3k

Post autor: szczur3k »

W mordę, tyle się napisałem, a zapomniałem o najważniejszym, oczywiście RAID jest programowy, zrobiony właśnie mdadmem.

@DaVidoSS, problemy zaczęły się od GRUB-a 2, we wcześniejszej wersji RAID1 działał, i miał się doskonale, najwidoczniej GRUB brzydko mówiąc cofnął się w rozwoju. Co ciekawe, próbowałem posadzić go w mbr trzeciego dysku, nie podpiętego do macierzy, efekt dokładnie taki sam - no such disk.

Póki co straciłem cierpliwość, zmniejszyłem obie partycje /, i na jednym z dysków w zwolnionym miejscu zrobiłem standardową partycję podmontowaną do /boot. Rozwiązanie połowiczne, ale cóż, jak nie ma innego, trzeba się cieszyć tym, co jest.
ODPOWIEDZ