Skonfigurowałem sobie xorga, w pliku xorg.conf zaznaczyłem, by system startował w 1440x900, i faktycznie, tak się uruchamiał. Potem zająłem się wywalaniem sterownika nouveau czy jak mu tam, bo działał dość dziwacznie. Ściągnąłem ze strony nvidii stery 256.44 dla x86_64, instalacja poszła bez problemów, poprawki w xorgu też, więc wystartowałem X-y, a te uruchomiły się w 1440x960, z tym, że ekran Xów wystaje poza brzegi ekranu, a co za tym idzie, zbliżenie kursora myszy do dolnej krawędzi ekranu przesuwa cały ekran, i odsłania czarny 60 pikselowy pasek (a górna część ekranu chowa się na 60 pikseli), a jak do górnej - w drugą stronę. Jeśli za pomocą krandtray spróbuję zmienić rozdzielczość na 1440x900 rozdzielczość się co prawda zmieni, ale za to górna część wszystkich okien i górna część pulpitu stają się niewidoczne, dotyczy to nawet tych okien, których górna krawędź znajduje się w połowie ekranu. Problem występuje tylko wtedy, gdy włączone mam efekty pulpitu, kiedy są wyłączone, mogę bez problemu zmienić rozdzielczość, co ciekawe po zmianie mogę spokojnie włączyć efekty, i wszystko działa. Skąd Xy biorą te przeklęte 1440x960, skoro w xorg.conf jak byk stoi 1440x900? I dlaczego nie mogę zmienić tej rozdzielczości?
System to Debian Squeeze, xorg w wersji 1:7.5+6, karta GF 9400 GT, kde 4.4.5, sterownik instalowany za pomocą skryptu ze strony nv.
[+] X-y szalej
@giaur, tak, plik jest wygenerowany przez narzędzie od nvidii, również graficzne narzędzie przerabiałem, co ciekawe, xrandrtray pokazuje 1440x960, z resztą, samo zachowanie pulpitu na to wskazuje, a NVIDIA Xserver Settings pokazuje, że ustawiona jest rozdzielczość 1440x900, i wg. niego wszystko jest OK. Jedyne, co dodałem od siebie, to ten wpis:
bo z tego, co wyczytałem, jest to wymagane, by plik był respektowany.
Kod: Zaznacz cały
Section "ServerFlags"
Option "AutoAddDevices" "False"
EndSection
Może sterownik, który zainstalowałeś coś bruździ, bo to wersja "prerelase" więc mogą być jakieś kwiatki z jego strony. Ja bym spróbował zainstalować stabilne 256.35, przed instalacją zbackupować xorg.conf i niech skrypt cały od nowa stworzy, bo zachowanie jest rzeczywiście dziwne. Wpis, który dodałeś jest niepotrzebny, jeżeli xorg.conf będzie na swoim miejscu to zostanie wzięty pod uwagę.
Jeżeli o KMS chodzi to informacje masz tutaj: http://www.nvnews.net/vbulletin/showthr ... hlight=kms . Ogólnie mówiąc nie ma i prawdopodobnie nie będzie w najbliższej przyszłości.
Co to błędu to jeżeli masz chwilę czasu to na nvnews.net możesz to opisać, to załatają.
Co to błędu to jeżeli masz chwilę czasu to na nvnews.net możesz to opisać, to załatają.