Serwer na w

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Serwer na własnym komputerze domowym

Post autor: shyte »

Witam.
Jako że kończy mi się vps do testów jutro, to nie opłacam na kolejnego miesiąca bo postanowiłem uruchomić sobie serwer na własnym komputerze do dalszej nauki, ale w taki sposób aby był widoczny w sieci dla innych.
Bo jak na razie, jak sobie ustawię host to tylko ja mogę widzieć serwer na własnym komputerze w przeglądarce a inni nie.

Więc, jak to zrobić aby serwer na moim własnym komputerze był widoczny w sieci? Jak podepnę domenę, czytałem coś że musi być zewnętrzne ip, że chyba trzeba takowe wykupić, jaki koszt miesięczny takiego ip i gdzie można kupić?
Marcinnn

Post autor: Marcinnn »

Zewnętrzne IP zależy od dostawcy sieci. Np. u mnie można to w każdej chwili zmienić czy chcę być widoczny czy nie. Generalnie zapytaj swojego dostawcę jak to u niego wygląda. :-)
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Więc, na początek mimo wszystko odsyłam Cię do działu dla początkujących i do wujka Google.
Teraz w gwoli wyjaśnienia.
Jeśli zainstalowałeś u siebie na swoim komputerze serwer to pochwal się jak, czy za pomocą Virtualboksa czy też VMWare czy też jeszcze inaczej.
W zależności od zastosowanej metody należy skonfigurować ruter oraz sieć w wirtualnym środowisku.
Nie musisz mieć zewnętrznego IP, wystarczy przekierowanie portów i (w przypadku IP przydzielanego dynamicznie) DynDNS.
Podpięcie domeny również jest możliwe, na tym forum jak i w sieci jest dużo przykładów.
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Na swoim komputerze serwer normalnie np. tak, tak na serwer się instaluje serwer w firmie, na vpsie miałem wszystko zainstalowane, nawet podpięte dwie domeny.
Ale na komputerze w domu to nie wiem co musi być jeszcze.
W przeglądarkę wpisuję host jaki ustawiłem sobie, mogę też wpisać jako host domenę i ustawić ip w panelu domeny np.

Kod: Zaznacz cały

home.pl
Ale wtedy będę tylko ja mógł wchodzić przez domenę do przeglądarki, innym będzie się wyświetlać brak połączenia.

A co do ip to wolałbym innego używać niż to co mam, cały czas od mojego połączenia do internetu.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Przepraszam ale Twój post jest dla mnie trochę chaotyczny i niezrozumiały.
Jeśli dobrze zrozumiałem to na istniejącej maszynie z Debianem chcesz postawić kilka dodatkowych usług, tak? Bo tego nie napisałeś w zrozumiały dla mnie sposób.
Jeśli tak to musisz zainstalować serwer DNS i podpiąć tam swoje domeny. oraz inne usługi.
Może opisz jak się łączysz z siecią i u jakiego operatora, to rozjaśni trochę sprawą z zew IP, które jeśli chcesz mieć drugie, to musisz takową usługę dokupić u swojego ISP.
Kolejna sprawa to taka, że jeśli posiadasz jeden fizyczny komputer i część usług chcesz puścić na IP 1 a część na IP 2 to nie wiem czy nie będziesz potrzebował kolejnej karty sieciowej, ale tutaj odsyłam do googli bo nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Nie, na serwerze z Debianem nic nie chcę instalować, napisałem tylko, że na serwerze vps z Debianem miałem uruchomiony cały serwer apache, php, mysql itd. ale od serwera się odczepmy nie ma go.

Chcę po prostu zrobić na swoim własnym komputerze w domu serwer, czyli apache, php, mysql, podpięcie domeny itd.
Ale tak żeby był widoczny w sieci, że jak podepnę domenę i wrzucę np. zdjęcia, cioci frani i podam link innej osobie to żeby normalnie mogła wejść i zobaczyć zdjęcia cioci.
I do tego bym chciał ip innego używać niż to co mam, cały czas od mojego internetu.

Szukam przez Google gdzie można kupić ip, ale nic nie widzę takiego?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Kolego IP "kupisz" lub i nie u swojego ISP (dostawcy internetu)
Teraz może napisz jaki ma system operacyjny na swoim domowym komputerze bo nadal nic nie wiemy
Awatar użytkownika
shyte
Beginner

Na komputerze w domu mam Debiana Squeeze. Na vpsie miałem sobie Debiana Lenny.
A ip nie kupię u usługodawcy internetu bo dzwoniłem i tylko dla firm gościu powiedział, dla zwykłych klientów nie sprzedają.
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Jak ja kocham dostawców w Polsce "mamy ale tylko dla firm". No łaski nie robią. Zawsze możesz powiedzieć, że w związku z tym iż nie możesz pracować na ich łączu zastanawiasz się nad zmianą ISP. Myślę, że otrzeźwieją. Mnie usługodawca blokował port 25 (trudno jednoznacznie ocenić czy słusznie czy nie), więc zadzwoniłem do nich i powiedziałem, że chce żeby mi to chodziło bo na uczelni jako prace mgr mam uruchomić serwer pocztowy, a bez tego ani rusz. Jeżeli nie będzie takiej możliwości to poszukam innego dostawcy.
ODPOWIEDZ