Czy naruszenie ochrony następuje tylko podczas czytania listy pakietów? Być może uszkodzona została baza pakietów i trzeba będzie ją podmienić/usunąć.
Baza znajduje się w pliku available w /var/lib/dpkg (trzeba ją podmienić plikiem available-old, lub całkiem usunąć, lub z własnej kopii zapasowej). Podobnie może być z bazą status
Info: Ze względu na to, że sprawa dotyczy apta i cos się bardziej nie pokrzaczy nie daje gwarancji na rozwiązanie problemu, sam podobną metodę zastosowałem z 2 lata temu i zadziałało.
Miałem podobne błędy i wtedy winowajcą był pakiet libstdc++6 (nie jestem do końca pewien ale aktualizacja tego pakietu, a nie apt-get czy aptitude, rozwiązała problem).
Napisz proszę jaką masz wersję Debiana i libstdc++6.
[11:56:50][shalak@dom]:~$ cat /etc/debian_version
4.0
[11:57:37][shalak@dom]:~$ uname -a
Linux dom.example.org 2.6.18-6-686 #1 SMP Fri Dec 12 16:48:28 UTC 2008 i686 GNU/Linux
[12:04:05][shalak@dom]:~$ dpkg --list libstdc++6
Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie
| Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpak./F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst./W=Wyzw-czek/T=Wyzw-zapl
|/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle)
||/ Nazwa Wersja Opis
+++-==============-==============-============================================
ii libstdc++6 4.3.2-1.1 The GNU Standard C++ Library v3
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2023, 17:18 przez Shalak, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja posiadam Debiana w wersji niestabilnej pomieszaną z eksperymentalną, stąd mam kompletnie inną wersję tego pakietu. Może zaktualizuj Debiana do nowszej wersji?