Postanowiłem sobie zainstalować Debiana na komputerze bo jak na razie korzystam z niego tylko na serwerze vps.
I mam procesor dwu rdzeniowy oraz 4GB ramu, czy muszę pobrać Debiana 64 bitowego bo już kiedyś miałem zainstalowane Linuksa to nie pokazywał mi 4GB ramu tylko 3GB, i jaki będzie bardziej wydajniejszy 32 czy 64 bitowy?
To pytanie już wielokrotnie było zadawane na tym forum.
Jeśli masz procesor 64bitowy to instaluj 64bitową wersję Debiana.
Używam 64bitowej wersji i widzi mi 4GB RAMu, wszytko działa jak powinno.
64 bitowy jest trochę szybszy, na oko zauważyć da się podczas startu. Gorzej z FlashPlayer na 64 bity. 4 GB możesz mieć i na systemie 32 bitowym, wystarczy zainstalować jądro bigmem.
Zainstalowałem Debiana Squeeze 32 bity i system widzi 3GB ramu a mam 4GB, muszę coś zrobić żeby było pełne 4GB. grzesiek, a problemu z flashem nie ma na 64 bitowym bo miałem przed Debianem Squeeze, Debiana Lenny 64 bitowego i problemu z flashem nie było.
shyte, znasz taki znak przestankowy jak '.' (kropka)? Ni w ząb nie idzie zrozumieć co piszesz. A odpowiedź na Twoje pytanie o RAM jest o jeden post nad Twoim (tak, ten grześka).
Używam Debiana Sid 64 bitowego. Flash działa bez problemów (opera).
Jednak nie jestem pozbawiony osławionych problemów typu słaba wydajność odtwarzacza flash na pełnym ekranie. Na 32 bitach mam to samo.
Swoją drogą na Centosie flash na pełnym ekranie chodzi wręcz cudownie.
Ale to nie dyskusja na ten temat